Читај ми!

Апликација Хисторикар нуди причу о споменицима у Београду

У Београду је све више туриста. Ако не будете умели да им одговорите на питања о споменицима на Калемегдану, покажите им нову апликацију „Хисторикар“. Она ће им рећи све што треба да знају, а и ви можете да научите нешто ново – само окренете мобилни ка неком споменику.

У новом сте граду. Пред полазак сте купили мапе, књиге са препорукама, прочитали савете на порталима. Можда волите да истражујете сами или да платите професионалног водича?

"Познајем и град и Србију зато што ми је тата из Краљева, тако да знам доста места по граду, па само њих и обилазимо", рекла је једна посетитељка Калемегдана.

"За обилазак користим Гугл мапе, које ми много помажу. Апликације на телефону нам кажу где су популарна места, али и шта нам је најближе", додају други туристи.

Једно од омиљених места туриста је Калемегдан. До сада су могли да питају пролазнике да им испричају нешто о споменицима или самој тврђави, а сада је довољан само један клик или фотографија да сазнају, на пример, на ком месту је Али Риза кључеве Београдске тврђаве 1867. године предао кнезу Михаилу Обреновићу.

„Можете да уперите телефон у одређени споменик који је вама од интереса и путем вештачке интелигенције добијете брзе информације о том споменику и можете да се упознате са причом иза њега", рекао је Владимир Ракоњац, директор развоја и истраживања апликације.

Ово је прва апликација на свету помоћу које можете да оживите причу о споменику. Млади тим инжењера је на апликацији радио годину дана и за сада је преведена на седам језика. Али то је само почетак.

„Тренутно имамо десет покривених локација на Калемегдану, и нека наша идеја и жеља је да око 300 споменика можемо да оживимо и представимо корисницима у Београду", истакао је Владимир Ракоњац.

Ако нисте отпутовали за празнике, искористите празан град и обиђите Калемегдан. Сазнајте који је споменик израдио Иван Мештровић и да је откривању присуствао и краљ Александар  Карађорђевић. Апликација је бесплатна и за њу вам није потребан интернет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи