Читај ми!

Изложба „Дечје васкршње чаролије“ традиционално у холу РТС-а

У оквиру манифестације „Дечје васкршње чаролије“, у холу Радио-телевизије Србије изложена су најлепше осликана јаја и радови више од 220 девојчица и дечака са Косова и Метохије, из Бањалуке, Скопља, Јагодине, Ниша и Београда.

Радови деце на тему највећег хришанског празника Васкрса, „Дечје васкршње чаролије“ у организацији „Деца Палилуле“, Музеја града Београда и Цркве Светог Марка, представљају се већ традиционално у холу РТС-а.

Као и претходних година, на "Чаролијама" су и полетарци из београдских вртића. На Васкрс ће "Васкршње чаролије" посетити децу у болницама и у Дому у Звечанској. У Ташмајданском парку ће у недељу бити организовано такмичење у туцању шареним јајима. 

Изложбу је отворио и благословио, у име патријарха српског господина Порфирија, владика хвостански Јустин, викарни епископ Његове светости.

Осликана јаја и ликовне радове на тему Васкрса, уз подршку својих наставника, деца широм Србије и земаља у окружењу припремила су и послала организатору.

Најуспешнији радови награђени су и представљени на отварању изложбе у холу РТС-а. Селекцију пристиглих радова и ове године је обавио редовни професор Факултета примењених уметности Марко Лађушић.

Настала спонтано, у данима страдања деце током бомбардовања Србије 1999. године, манифестација је настављена наредних година и постала традиција и део програма обележавања Васкрса у Србији.

Покровитељи „Чаролија“ су Његова светост патријарх српски господин Порфирије, који је наставио традицију покровитељства претходног патријарха, Скупштина града Београда и Александар Карађорђевић.  

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи