Читај ми!

Шлингована јаја – Ерикина мала уметничка дела

Ускршња јаја један су од симбола празника победе живота над смрћу, а обичај њиховог фарбања, пре свега у црвено, стар је колико и хришћанство. Традиција се одржала до данас, а на северу наше земље чува се посебна техника њиховог улепшавања.

Суботичка пензионерка Ерика Флорек пре пет година је одлучила да технику белог веза са тканине пренесе на ускршња јаја.

„Мене је увек јако привлачио овај шлингерај на текстилу. То ми се увек свиђало и покушала сам то да радим на јајима“, каже Ерика.

Да би се постигао тражени ефекат, потребно је много филигранског рада бушилицом и прецизности приликом брушења.

„Избуше се рупица и дува се да се испразни садржај, или неком другом техником. У унутрашњости не остаје ништа. Добро се се исперу, да не остане жуто унутра. Прво исцртам јаја и онда бушим рупице. Било је ломљења на почетку, баш доста. Мора се имати осећај и стрпљење. Али бацим сломљено јаје, узмем друго и идемо даље“, објашњава Ерика Флорек.

Због чврстине материјала, за шлинговање се користе само гушчија и пачја јаја.

„Сад сам баш у фрци за гушчијим и пачијим јајима, јер гуске носе негде од фебруара, марта и носе два-три месеца само, после више нема гушчијих јаја“, напомиње вешта Суботичанка.

Ерикина мала уметничка дела плод су њене креативности, а хоби има и практичну страну.

„Ово је задовољство, јер ја то волим да радим, некако ми лежи. Опуштам се, забавим се – јесте да се и нервирам кад ми пукне јаје – али прво задовољство, хоби, једино да ми мало капне на пензију, друго не“, признаје.

Шлингована јаја за сада се не могу наручити онлајн. И без интернета, сви овогодишњи Ерикини ускршњи сувенири нашли су своје купце.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи