Читај ми!

Титаник је нестао пре 110 година у леденим водама Атлантика

Пре 110 година, 15. априла 1912. потонуо је Титaник, брод који је био испред свог времена. Осматрач Фредерик Флит први је приметио ледени брег мало пре поноћи, а у 2.20, два и по сата од судара Титаника са леденом сантом у Атлантском океану, Титаник је потонуо у ледени океан.

Хронологија догађаја трагичног путовања на Титанику позната је целом свету.Титаник је кренуо на своју прву пловидбу из Саутемптона у Енглеској ка луци у Њујорку. Догађај потонућа овог величанственог брода је највећа трагедија у мирнодопским условима. Са Титаником у хладне воде океана, температура је била минус два, отишло је 1. 517 путника. Спасено је 705 путника, који су стигли на тло Америке, захваљујући броду Карпатија који је притекао у помоћ. 

Титаник је у то време био највећи брод на свету и део флоте компаније „White Star Line". Саграђен је у Белфасту, а његов главни архтекта и идејни творац био је Томас Ендрјус, који је потонуо са својим бродом. Са Титаником је страдао и капетан брода Едвард Смит.

Брод је био направљен у стилу луксузних хотела, а референтна тачка био је хотел Риц, са својим луксузом. Стилови прве и друге класе подсећали су на ренесансни стил времена Луја Петнаестог.

Смрт у леденим водама Атлантика

На Титанику су пловила 2.223 путника и члана посаде, погинуло је 1.517 путника, а спасено је 705. Последња преживела путница, Милвина Дил преминула је 2009. године у 98. години. Када се са својом породицом укрцала на брод била је беба.

Два и по сата пошто је Титаник ударио у ледени брег, око 2.10 вода је почела да продире у брод, који се преполовио на делу између другог и трећег димњака и почео вертикално да се уздиже, док се стотине људи борило да се одржи на крми. У 2.20 све се завршило. 

Бродом су пловили и неки од најбогатијих људи на свету, као и мигранти из Велике Британије, Скандинавије, желећи бољи живот у Америци.

Посада је имала 885 чланова, а трећина особља била је из Саутемпонта.

Титаник је био дугачак 269 метара, широк 28 метара, а висна брода била је 32 метра. Био је тежак 46.000 тона. Имао је десет палуба, од којих су осам користили путници. Бродски погон радио је на угаљ, који је убацивало 176 ложача, а сваког дана брод је у океан избацивао сто тона пепела.

На Титанику је било двадесет чамаца за спасавање, од којих су четири била неупотребљива.

Када је брод нестао у океану на њему је било више од хиљаду људи. Од свих људи који су пловили на Титанику спасено је 705, захваљујући броду Карпатија.

Последња станица Титаника је дно Атлантског океана на дубини од 3.748 метара. После 73 године од потонућа, брод је пронађен, а са њим је извучено око хиљаду артефаката који су се касније нашли у музејима широм света. 

Препознатљиво импозантно степениште било је изграђено од енглеске храстовине, а спуштало се низ седам палуба. У филму о Титанику, Џејмс Камерон га је аутентично приказао.

Иначе, Титаник није био пун путника које је могао да прими, јер је тих дана у Енглеској био штрајк рудара, па многи који су  имали карте нису стигли да исплове на Титанику.

На брод су се укрцали милионери Бенџамин Гугенхајм, Џон Астор, сликар Френсис Дејвис Милет, као и много писаца, глумаца, спортиста. Власник Титаника Џеј Пи Морган одустао је од пловидбе у последњем тренутку.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару