Читај ми!

Винска загонетка и вино шампиона – Велика смотра на Београдском сајму

У склопу Сајма туризма организује се један од највећих винских догађаја у региону - дванаести Међународни сајам вина "BeoWine". После једногодишње паузе, та винска смотра окупила је винарије из Србије и италијанских, шпанских и немачких регија.

Међу италијанским винима привукла нас је серија Вино шампиона - коју промовишу познати фудбалери.

„Овде ми се веома свиђа, имате доста добрих вина и са мојим пријатељем Фабиом креирали смо вино са мојим именом. Овде је изложено много квалитетних вина из Италије", каже Кевин Курањи, бивши репрезентативац Немачке у фудбалу.

Бивши спортски директор италијанских фудбалских клубова Фабио Кордела, чија породица дуже од века производи вина у регији Пуља осмислио је „вино шампиона".

„Хтео сам да створим свој тим снова и тако сам комбиновао мој тим снова са играчима, а они нису ту само за рекламу, већ су и сувласници и партнери и производимо заједно, и у томе је блиставост те идеје", каже Фабио Кордела, винар и бивши спортски директор у фудбалу.

Винска загонетка из Словеније прошле године добила је награду у Њујорку за најиновативнији производ на свету.

„Бере се ноћу, превози се ноћу, складишти се ноћу, стоји две године у тоталном мраку, пакује се у непропусне фолије да би и даље била у мраку, пије се у мраку и најбоље ствари се дешавају у мраку", објашњава Горан Миоковић, директор „Три дежеле" - Цељске меснине.

Поред вина из Херцеговине је дошла ракија, сир из мјешине, кобасице.

„Ми смо донели 19 етикета винских а преовлађује традиционално наша Жилавка и доста људи питају за Блатину из Мостара из Читлука и то је нешто што људи најчешће и купе када дођу на наш штанд", рекла је Даниловић испред „Дарова Херцеговине".

Највише домаћих винара је из Војводине, са чак 25 винарија. Суботички регион доноси мање познату винску сорту - „палава".

„Оно што је карактеристично за наша вина јесте то да су наши виногради на сивом песку, просто тај тероар погодује нашим винима да извуку неку ароматику и просто су комплексна вина", Неда Симићевић из винарије „Зеба", из Риђице.

Међу винима са Косова и Метохије преовлађује Ораховачко виногорје.

„Наши стари од давнина су се бавили вином тако да смо ми наследили и чак се трудимо да одржимо традицију. Моја производња је до 10 хиљада литара на годишњем нивоу и до две хиљаде литара ракије" рекао је Мирослав Лукић из винарије „Лукић" из Великае Хоче.

Улазница кошта 400 динара, а посетиоци ће уз нове винске укуса моћи да пробају наразличитију храну, сокове и жестока пића и да се упознају са новим светским винским трендовима.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи