Читај ми!

На највећи грчки празник, направите праву грчку баклаву

Грци славе Дан државности, или независности, највећи национални празник, којим обележавају 25. март 1821, дан када су после четири века ропства, започели устанак против Турака. Тим поводом, поклањамо вам рецепт за једну од најпознатијих грчких посластица - баклаву, која порекло води управо из Отоманског царства.

Баклава је слојевити десерт од танких кора, надевен сецканим орасима и заслађен сирупом од шећера или меда.

То је једно од најпопуларнијих слатких пецива отоманске кухиње, а продаје се у грчким пекарама, посластичарницама и ресторанима широм света.

Баклава је савршен десерт за припрему, а још је боља ако се једе следећег дана.

Лепота рецепта за баклаву је у томе што се мења у зависности од тога ко је прави и одакле потиче. То је одличан начин да сваки кувар остави свој печат.

Овај рецепт за баклаву са зачињеним бадемом и ванилом долази од познатог грчког кувара и кулинарског креатора Џорџа Каломбариса, који живи у Мелбурну, у Аустралији. Његова комбинација бадема и ваниле је прелепа, а додавањем само прстохвата соли истиче се укус бадема.

Рецепт за баклаву са зачињеним бадемом и ванилом


За око 70 малих комада потребно вам је:

1 кг исецканих бадема

½ шоље (80 г) финог гриза

Прстохват соли

1 штап ваниле 

500 г путера

40 листова танких кора, отприлике 33цм к 23цм

Око 70 каранфилића

750 г шећера

250 г меда

Ситно рендана кора и сок од 1 поморанџе

Ставите бадеме, гриз, со и семенке ваниле (махуну резервишите за сируп) у блендер и самељите, али не превише,  да се не направи паста.

Лагано премажите посуду за печење путером, ставите лист коре, премажите је путером и тако послажите седам кора, премазујући сваку.

Затим равномерно поспите добру шаку мешавине бадема по врху. Ставите још једну кору, премажите путером, па поспите још једну шаку бадема.

Понављајте ово наношење слојева док не потрошите сву мешавину бадема. Лагано притисните баклаву да се бадеми стисну. 

На врх ставите лист коре, премажите путером, и опет седам пута поновите поступак.

Поново чврсто притисните да бисте стиснули слојеве и темељно премажите врх маслацем.

Оставите у фрижидеру 1 сат да се стегне.

Загрејте рерну на 170°Ц (са вентилатором).

Баклаву разрежите по дужини на пет трака ширине око 4,5 цм (треба да пресечете само горње слојеве теста), а затим исеците по ширини на седам трака. Прережите сваки квадратни комад да бисте формирали троугао и на врх сваког ставите клинчић. Пеците 40 минута или док не порумени.

У међувремену помешајте шећер, мед, корицу и сок од поморанџе, махуну ваниле и 450 мл воде у шерпи. Мешајте да проври и све док се шећер не раствори. Смањите ватру и кувајте 2 минута, а затим оставите да се охлади на собној температури.

Баклаву извадите из рерне и охладите 5 минута, а затим равномерно прелијте сируп преко врха. Оставите да се баклава потпуно охлади (биће потребно неколико сати), а затим исеците на комаде по уцртаним линијама.

Џорџов савет за савршену баклаву је да се уверите да се сируп потпуно охладио пре него што га прелијете преко врућег пецива, или да то урадите обрнуто - врући сируп преко хладног пецива. Битно је да водите рачуна да је једно вруће, а друго хладно.

Надамо се да ћете уживати.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи