Читај ми!

Захваљујући комшијама, Горданине минијатуре које израђује из хобија, стигле до изложбе

Да није било дивних комшија са Звездаре, за таленат Гордане Станојевић, жене која ради у оближњој трафици, можда нико не би ни знао. Овако, због сјајних минијатура које прави, стигла је и до изложбе, планиране за крај марта, у општини Звездара.

Гордана ради као продавачица, а последње две године има и један необичан хоби. Она израђује минијатуре, а како каже, инспирација јој је носталгија.

„Ја волим минијатуре одавно. Пратим те неке стране сајтове и мени је то било фасцинантно, како људи неку велику ствар направе да буде тако мала. И онда једно вече, тако седећи, размишљајући нешто, пошто сам правила ове чивилуке и прозорчиће, онда сам желела да направим нешто мало другачије. Направила сам фењер и замислила га испред неких врата“, објашњава Гордана како је све почело.

Од материјала користи све што може да се искористи за овакву врсту уметности.

„Подлога увек мора да буде од МДФ-а. Све остало што радим, радим од штапића дрвених, од картона тј. лепенки која је обрађена. И мора бити чврста подлога. Значи, кад куцнем она делује баш као дрво. Овде је рецимо картон залепљен са фурниром“, додаје Гордана.

Пошто је запослена, за овај хоби има времена после посла и викендима или када није са својим унуцима. Једну минијатуру направи обично за две недеље, а за кухињицу су јој била потребна три и по месеца.

„Гледам да свака минијатура има неку причу. Вежем се за неки предмет главни. Да ли је то био смедеревац, да ли је то био креденац. Било шта. Да ли је то био сточић са неком храном, са нечим. Вежем се за тај неки предмет и онда од тог предмета правим неку причу, надограђујем је да то изгледа као неки тренутак“, додаје необична уметница.

Многима се допадају Горданине минијатуре, тако да је своје радове почела да продаје преко друштвених мрежа. Ипак, зарада није велика.

„Купци који поруче, кажу ми шта хоће, па онда на то ја додам још нешто, и никада не знају унапред како ће то да изгледа. У међувремену им ја шаљем слике, али док то не дође до караја, то није то. На крају смо ипак сви задовољни“, каже Гордана Станојевић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи