Читај ми!

Седели Србин, Француз и Израелац и… ето Дана пантомиме

„Седели једног дана Србин, Француз и Израелац, и решили да уведу Светски дан пантомиме…“ – почетак који звучи као виц у ствари описује како је дошло до иницијативе да се 22. март обележава као Светски дан пантомиме.

Француз Жан Бернар Лаклот, Израелац Офер Блум и наш глумац и пантомимичар Марко Стојановић покренули су иницијативу да се од 2011. године тај дан обележава на дан рођења познатог пантомимичара Марсела Марсоа.

„Због иницијативе три другара, која у суштини датира с краја двадесетог века, те 2011. године Светски дан пантомиме обележен је у Француској, Израелу и Србији, а захваљујући неким нашим другарима у свету тај дан се данас обележава у преко 40 земаља на пет континената“, објашњава за Радио Београд 1, Марко Стојановић, председник Светске организације пантомимичара.

Он додаје да пантомима можда делује једноставно, али да захтева много вежбе и одрицања.

„Нисам планирао да будем пантомимичар у животу и не сматрам себе пантомимичарем јер за то је потребан аскетски живот, тренинзи по три, читири сата дневно, а ја то одавно не радим. Од малена сам био више телесно и гласовно експресиван него вербално, то су касније препознали моји професори сценског покрета на Академији што ми је омогућило да 1991. године, када сам дипломирао, упишем школу Марсела Марсоа у Паризу“, наводи Стојановић.

Познати глумац и пантомимичар истиче да млади у Србији имају талента за бављење пантомимом.

„У последње време се и у Србији појављују колеге које се баве овим послом. Пантомима у свету данас је некако више окренута женама, односно све више дама посећује часове пантомиме, што је мени потпуно феноменално, и то разбија предрасуде о томе ко би чиме требало да се бави“, каже Стојановић.

Нажалост, додаје, у Србији не може да се студира пантомима, не постоји школа као што је то случај на пример у Софији, Стокхолму или Амстердаму.

„Међутим, ових дана се са колегама договарам о великом броју радионица за пантомиму које ће бити одржане у време Фестивала монодраме и пантомиме који почиње 30. јуна у Земуну“, каже Марко Стојановић за Радио Београд 1.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи