Читај ми!

Од депоније до галерије – турска уметница прави чуда од рециклираног отпада

Дениз Сагдич је турска уметница која све врсте отпадног материјала претвара у уметничка дела. На светски Дан рециклаже, који се сваке године обележава 18. марта, погледајте нека од њених дела.

Њена последња изложба, „Нулта тачка”, представљена је на истанбулском аеродрому.

Када гледате њене портрете издалека, на први поглед помислите да су у питању живописна уља на платну, али тек кад се приближите, схватите да су то рељефне слике, сачињене од разноврсног рециклираног отпада.

За своју уметност 40-годишња Дениз користи све: пластичне кесе и чепове, електронски отпад, каблове, тканину, кожу…

Материјал за своја дела најчешће проналази управо на аеродрому у Истанбулу, у његовом отпадном центру који свакодневно прима око 120 тона отпадног материјала.

Са приближно 36 милиона путника годишње у ковид ери, истанбулски аеродром је избио на прво место најпрометнијих у Европи.

Према извештајима Светског фонда за природу, између 19 и 23 милиона тона пластичног отпада баци се у воду сваке године. Будући да пластични отпад допире до сваког кутка океана, Фонд упозорава да се пластика сада види и у морским створењима, од најмањег микроскопског једноћелијског планктона до највећих китова.

Према америчкој агенцији за заштиту животне средине, САД су највећи светски загађивач пластиком. Та земља је у 2021. произвела 25,7 милиона тона пластике. У Турској је произведено 5,4 милиона тона. Стопа рециклаже је у Турској порасла са 13 одсто на 22,4 одсто у 2021. након што је пројекат "Zero waste" покренут 2017. године.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи