Читај ми!

Победа у јамбу зависи од среће, коцкица, тактике – игра је узбудљива и неизвесна

Јамб је једна од најпопуларнијих и најомиљених друштвених игара. Недавно је организовано Прво јамб првенство Србије. Организатори кажу да им је циљ да се, пре свега, добро забаве па тек онда такмиче, и да су изненађени великим одзивом играча.

Многи не верују да овако нешто постоји, а још мање да се сваке среде и недеље у Коларцу окупи шездесетак љубитеља ове друштвене игре. Павле, Михаило и Василије годинама су велики заљубљеници у ову игру, па су недавно дошли на идеју да организују и такмичења.

"Пријатељи који не играју јамб били су јако скептични, јер им није било јасно да јамб може да буде некоме тако занимљив, међутим, како смо покренули страницу на Инстаграму, кренули су да нам се јављају људи великом брзином, истичући да су одушевљени, да не верују да се напокон ово дешава. Тако да смо, поприлично, обрадовали многе људе", рекао је Василије Крстић, организатор Првог јамб првенства у Србији.

Средом се одржава такмичење у синглу, док је недеља резервисана за дублове. У једном циклусу су четири сусрета, а победник је онај који за те четири вечери сакупи највише поена. За победу је, кажу, битна тактика, али и срећа.

"Победа зависи од среће, од самих коцкица. Неизвесно је. Никада не можеш знати како ће проћи вече. Не можеш се увек водити једном тактиком", истакао је Дарко Петронијевић, такмичар.

"Када бисте питали сваког овде, мислим да би свако имао неку своју тактику. Ја сам неко ко воли шестице, а Дарко воли кечеве. И он никада не пише испод пет кечева и то је његова тактика. А од наше шампионке смо покупили да није битно проћи колону, већ да је битно писање", рекла је Данијела Кузмановић, такмичарка.

А шампионка је Јана. За сада држи рекорд и сви кажу да је најбоља.

"Нисам најбоља. Резултатски јесам тренутно. Освојила сам прва два циклуса. Не може нико бити најбољи у јамбу. Сви који овде долазе воле да играју јамб и добри су у томе. Ја сам само неко ко је имао и срећу и био редован, скупљао бодове и освојио та два циклуса. Ево трећи нећу освојити сигурно", рекла је Јана Протић.

Признају да понекад уме да буде напето, па у шали знају да повисе тон једни на друге, али све се то брзо заборави, јер ту су да се друже и добро забаве.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи