Читај ми!

Драгој женској особи за Осми март поклоните курс самоодбране, а ни руже нису искључене

Двојица спортиста, студента Факултета за спорт и физичко васпитање, смислила креативан и користан осмомартовски поклон за своје колегинице, студенткиње и организовали им бесплатан тренинг самоодбране.

Уместо цвећа, студенти Факултета за спорт и физичко васпитање, Огњен Марић, који се каратеом бави већ 20 година и његов колега Борис Ера, дугогодишњи кик боксер, одлучили су да девојкама за Дан жена поклоне бесплатан тренинг самоодбране.

„Није потребна никаква физичка спрема, буквално је битна само воља. Воља да се све ово предупреди, воља да се све ово реши, воља да се стане на пут свим овим стварима и да оне могу саме да брину о себи, односно да могу саме да се избаве из таквих ситуација. И да се не стварају трауме које могу да имају јако велике последице касније у животу“, наглашава Огњен Марић, студент Факултета за спорт и физичко васпитање, каратиста и оснивач фитнес програма за девојке.

„Реални напади су непредвидиви, али баш због тога данас смо се окупили и показали смо неке технике одбране баш у тим нереалним нападима са леђа, са бока, у лифту, у пролазу. Генерално ово је сат времена поклон час, не може толико много да се запамти велики број информација, али и Огњен са својим клубом и ја са својим клубом учимо девојке три пута седмично по сат, сат и по о томе“, додаје Борис Ера, апсолвент Факултета за спорт и физичко васпитање и оснивач рекреативно-борилачког клуба.

Тренингу је присуствовало више од 30 девојака.

Већина жртава насиља углавном је слабија од нападача. С друге стране, овде жене уче да је нападач обично особа без самопоуздања. Избегава јавна места, вреба у пролазима и мрачним улицама. Зато жртва увек мора да изгледа самоуверено.

„Контрола ситуације је најбоља тако што ти нападача гледаш у очи, идеш право на њега, не склањаш се од њега, једноставно одишеш самопоуздањем и сигурношћу толико да он помисли да ви нисте права жртва за њега. Он неће напасти некога за кога мисли да ће му пружити отпор и некога за кога мисли да неће добити оно што жели“, објашњава Борис.

„Чињеница да можемо бити жртве насиља и у свом окружењу најближем. Тако да насилник заправо може бити било ко, али мислим да некако девојка то осети и да се од саме ситуације то једноставно препозна да ли неко може да нас на било који начин повреди или не. Исто тако и сама жртва може бити било ко од нас“, истиче Ема Ничић, инструктор у области превенције насиља.

„Треба да буде што више оваквих ствари, да оне што више пута пробају, да што више ствари науче, како би у тим неким тренуцима, не дај Боже ако се све то деси, успеле да на одговарајући начин реше ситуацију“, наглашава Огњен.

Ако до напада дође, жртва мора да буде фокусирана на ситуацију и да стави насилнику до знања да је свесна његових намера. Погрешно је да се претвара да телефонира или слуша музику, то ће га само охрабрити.

Поклоните драгој женској особи овакав курс, а ни руже нису искључене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи