Читај ми!

У посластичарници „Пеливан“ Београђани су први пут појели сладолед на кугле

У посластичарници „Пеливан“ у центру Београда, не мењају рецепте већ 170 година. Тамо можете попити и праву бозу. Нема те моде која може да замени укус старинских колача и сладоледа.

Ванила, малага, јагода и плазма – укуси сладоледа због којих се некад чека и 20 минута у реду испред посластичарнице. Унутра, прво се осети мирис баклава и тулумби. Рецепте не мењају од 1851. када је „Пеливан“ отворен.

„Мој деда Мустафа Пеливановић је био рвач, по томе је и име. То су били пеливани, намазани уљем у кожним гаћама су се рвали, и он је освојио прво место и добио велику награду. Од награде је отворио прву посластичарницу на овим просторима“, наводи Мусаб Алшукеир, власник посластичарнице.

Уз кремпиту и шампиту обавезно иде лимунада или боза, за коју тврде да је најбоља у граду. Вреди пробати.

„Издвајамо се по сладоледу који правимо по рецептури која је стара 80 година, а има и колача који су традиционални“, објашњава Сухаиб Алшукеир.

„Кадаиф, баклаве, тулумбе, кремпита, шампита је најбоље од колача што имамо. А што се тиче печата Пеливана, то је свакако сладолед, лимунада и боза. Сладолед који се прави исто скоро 100 година“, напомиње Мусаб.

Деценијама се препричава анегдота како је Бата Стојковић оне који су желели да уђу преко реда у посластичарницу, враћао назад. И данас се чека, нарочито лети, када је најтраженија боза.

Дневно продају око 100 килограма сладоледа и 50 литара бозе и лимунаде. У овом периоду највише се једу тулумбе. Неки рецепти су тајни и преносе се са колена на колено.

„Први сладолед на кугле је овде увео мој деда. Он се играо са укусима и направио тај рецепт који и данас користимо. То је тајни рецепт. И тада је отишао у Италију по још неке састојке и видео сладолед на кугле и то је решио да уведе и овде“, каже потомак оснивача посластичарнице „Пеливан“.

Једном годишње сладолед из „Пеливана“ је бесплатан за све случајне и намерне пролазнике. Циљ им је да буду примљени на листу Унеска, а с обзиром на то да опстају већ 171 годину, не би било незаслужено.

понедељак, 18. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње