Читај ми!

Запослени у Фејсбуку ће морати сами да перу веш и спремају станове

Компанија „Мета“ креше трошкове и укида бројне повластице које су уживали запослени. Руководство компаније је обавестило раднике да више неће имати бесплатну услугу прања веша, спремања стана и да ће време за топли оброк бити померено за пола сата.

Вест да је запосленима у матичној компанији Фејсбука, Инстаграма и Вотсапа, „Мета“, укинут велики број повластица које су имали, укључујући бесплатне услуге у перионици веша и хемијског чишћења и услуге спремања стана, као и да ће бесплатна вечера бити померена са 18 часова на 18.30, први је објавио Њујорк тајмс, како преноси Гардијан.

То што је термин за бесплатну вечеру померена за пола сата значи да ће мање запослених успети да једе у кампусу, пошто последњи аутобус који превози раднике полази у 18 часова. Зато ће запослени морати да бирају између бесплатног оброка или бесплатног превоза до куће. Такође, запослени неће имати прилику да понесу храну или остатке са собом.

У електронској поруци на интерном сајту компаније, портпаролка „Мете“, Трејси Клејтон, је навела да: „Услуге које обезбеђује наша кухиња су предвиђене пре свега за запослене кад раде у канцеларији... Желимо да се храна сервира у вереме које одговара запосленима који раде до касно“.

Саопштење је издато у склопу најаве да се од 28. марта запослени у „Мети“ враћају у канцеларију, мада још увек стоји понуда и за рад на даљину и хибридни облик рада.

Запослени су били затечени и веома револтирани када су чули вест, према речима седам запослених који су прихватили да буду заштићени извор за Њујорк тајмс. Како су открили, у одељку за коментаре на интерној страници компаније многи запослени су протестовали.

Неки су питали да ли „Мета“ планира да награди запослене на неки други начин, као и да ли је компанија спровела анкету међу запосленима да утврди како ће нове промене утицати на њихово расположење.

Као одговор на укидање ових повластица, званичници „Мете“ су навели да ће повећати доприносе за здравствено осигурање запослених са 700 долара на 3.000 долара од ове године. Тренутни фонд осигурања покривао је трошкове везане за физичко или ментално здравље, финансијско планирање и бригу о деци, старијим особама и кућним љубимцима.

Главни технолошки директор компаније, Ендру Босворт, бранио је промене и критиковао запослене који су себи дали за право да било шта коментаришу у негативном светлу. Један запослени критиковао је све који су коментарисали како ће ово нашкодити култури на радном месту у компанији „Мета“.

„Искрено речено, када смо гледали како колеге пуне по 10 кутија одресцима које ће да понесу кући, тада нико није бринуо о нашој култури“, јетко је приметио. „Одлука је донета како би се сузбиле неке од злоупотреба и елиминисало шест милиона кутија у којима је одношена храна“.

Необично, али овај коментар је наишао на подршку највећег броја колега и до краја недеље је имао највише позитивних оцена.

Портпарол компаније „Мета“ рекао је за Њујорк тајмс да ове промене одражавају промене с обзиром на хибридни облик рада.

У фебруару, извршни директор компаније, Марк Закерберг, представио је промене у компанији која се крећа ка метаверзуму, још увек углавном хипотетичком виртуелном свету коме приступа технологија виртуелне и проширене стварности. Поред разних нових слогана и промена интерног брендирања, Закерберг је најавио и да ће запослене звати „метадугари.

Упркос Закерберговом поверењу у промену, компанија је прошлог месеца доживела историјски пад јер су подаци из најновијег извештаја показали да су имали први пад у броју дневних корисника.

Акције „Мете“ су пале за 26,4 одсто само у једном дану у фебруару, што је један од највећих једнодневних губитака у историји за једну америчку компанију. Пад је довео до тога да је Закербергово лично богатство пало за скоро 30 милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи