Читај ми!

Гусан Родац победник на Гусанијади у Мокрину

Мокрин код Кикинде има два светска првенства: у туцању ускршњим јајима и у борби гусана. Село је познато по белим јатима неколико хиљада гусака, а вековну традицију одгајивача настављају необичном манифестацијом, где су гусани у првом плану.

Једанаест минута исцрпљујуће борбе било је потребно да гусан Родац освоји титулу апсолутног победника на 36. Светском првенству у борби гусана у Мокрину код Кикинде. Осмогодишњи шампион био је у финалу бољи од гусана са именом Корона. Учествовало је чак 107 гусана.

 „То су гускови квалитетни све и противник је био добар.Мој гусан је имао мало тежи пут до финала. Борио се. Предстоји му добра нега и добра храна и исхрана, шетња, купање", истакао је Александар Адамов, власник гусана Родац.

Такмичење је организовано у три категорије, уз посебне борбе младих гусана. Надметања у Мокрину помно прате и активисти Друштва за заштиту животиња.

„Ми смо ту да нашу манифестацију одбранимо и да кажемо да је то нешто што је у њиховој биологији. Да се они надмећу због женки и само зими, јер лети тога нема, тад нема парења, не носе гуске јаја, е сад, ваљда ће временом схватити сви", рекао је Живица Терзић, Удружење гушчара "Бело перо", Мокрин.

Мокрин је село код Кикинде са око пет хиљада мештана, а манифестација „Гусанијада" је сврстана на европску туристичку мапу.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи