Читај ми!

Арт-детектив успео да врати још један украден музејски експонат

Захваљујући умешности др Артура Бранда холандског арт-детектива, кога називају и „Индијана Џонс света уметности“, Археолошки музеј у француском граду Шатијон на Сени добио је назад један од својих највреднијих артефаката, статуу римског бога Бахуса која је украдена пре скоро пола века

Археолошки музеј у источној француској поседује импресивну колекцију артефаката из периода Римског царства који су пронађени на оближњем локалитету Вертилууму, где се некада налазила галско-римска насеобина.

У децембру 1973. године, овој драгоценој колекцији је задат тежак ударац пошто су лопови провалили у музеј и украли око 5.000 новчића и неколико других експоната, укључујући и статуу младог бога Бахуса.

Ова 40 центиметара висока бронзара скулптура римског бога вина као детета датира из 1. века, а пронађена је 1894. године. Крајем тридесетих била је изложена у Паризу као део изложбе на којој је представљено 50 најлепших уметничких блага које поседује Француска.

После провале у музеј нестала је без трага и после пола века веровало се да је заувек изгубљена.

Али на церемонији одржаној у хотелу у холандској престоници Амстердаму, др Артур Бранд историчар уметности и познати „арт-детектив“ вратио је бронзаног Бахуса директорки музеја Катарин Моне.

„Када сам сада први пут видела ову статуу, остала сам запањена колико је лепша од копије коју имамо у поставци, откако је оригинал украден“, са нескривеним задовољством је рекла директорка Моне за АФП, преноси Раша тудеј.

Холандски „Индијана Џонс света уметности“, др Артур Бранд, поделио је са окупљенима како је успео да пронађе овај драгоцени експонат.

Како је навео, пре две године, обратио му се један аустријски колекционар који није могао да пронађе било какву информацију о статуи дечака коју је легално купио на тржишту уметнина.

„Када нигде нисмо могли да пронађемо референцу за тако важно дело, схватили смо да је можда украдено и кренула је потрага да се сазна о чему се ради“, објаснио је Бранд.

После вишемесечног истраживања, арт-детектив је коначно дошао до података у издању француског археолошког часописа из 1927. Ту је сазнао да је статуа приказивала Бахуса као дете и да припада француском музеју. Полицијски записници су касније потрврдили да је предмет украден.

„Власник је био шокиран када је сазнао да је комад украден и желео је да га врати музеју“, рекао је Бранд.

Међутим, према француским законима, имао је право на само мали износ накнаде за „чување“, упркос томе што је статуу вероватно платио милионе евра. Да би ипак некако обештетили власника, Бренд је успео да убеди британске колекционаре, Брета и Арона Хамонда, да спонзоришу половину те суме која није објављена, док је остатак платило градско веће Шатијона на Сени.

Што се пак тиче „Индијане Џонса света уметности“, он је награђен доживотном бесплатном улазницом у музеј.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи