Читај ми!

Поноћни обичаји који призивају срећу, благостање, љубав – како их свет слави

Нова година је први пут обележена у древном Вавилону пре око четири хиљаде година. Наставило се до данас различитим обичајима који имају исти циљ: да призову срећу и благостање у наступајућој години.

Шпанци у поноћ једу по 12 зрна грожђа да би били срећни свих 12 месеци у години. Грци једу колач у којем је новчић, и ако се он нађе у трећој кришки колача, породица се може надати срећи целе године. Британци стрепе ко ће им први доћи у госте – ако то буде мушка особа са поклонима, имаће среће.

Јапанци дочек Нове године почињу у јутарњим сатима када чишћењем куће симболично терају прашину из прошлости и припремају дом за успешну нову годину. Кинези за Нову годину из домова склањају све ножеве на 24 сата да се нико не би повредио, јер би то спречило породичну срећу у предстојећој години.

У Бразилу је обичај да се у новогодишњој ноћи носи бела одећа за срећу и мир. Након славља Бразилци одлазе на плажу где прескачу седам таласа и бацају цвеће у океан да би осигурали срећу и новац.

Руси за Нову годину на папиру напишу жељу, потом је спале и ставе у чашу са шампањцем, који морају да попију до 12. јануара. Естонци за Нову годину једу седам, девет или 12 пута пошто то сматрају срећним бројевима – што више једу то ће предстојећа година за њих бити богатија.

У Турској је традиција да се, док звоне поноћна звона, испред улазних врата посипа со што доноси мир породици. Данци разбијају тањире на улазним вратима својих комшија – што више разбијених тањира затекнете испред својих врата, то више среће у новој години.

У Италији се сматра да ће ношење црвеног доњег веша на Нову годину донети љубав, напредак и срећу, у Боливији носе жути доњи веш да би били срећни наредне године, а у Аргентини ружичасти како би били срећни у љубави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи