Токио добио нову библиотеку за љубитеље књижевног опуса Харукија Муракамија

Токио је добио нову библиотеку. У оквиру Универзитета Васеда направљен је простор за књиге Харукија Муракамија написане на 50 језика и 20.000 плоча.

Није ово тек нека обична библиотека. Отворена под званичним називом „Васеда међународна кућа књижевности“, посвећена је опусу прослављеног аутора Харукија Муракамија и садржи 3.000 његових књига преведених на 50 различитих језика, уз читаву архиву материјала које је писац лично донирао.

„Надам се да ће студенти који нису упознати са његовим радом, долазити овде да попију кафу, да седе на овим степеницама и да се на тај начин упознају са његовим романима", верује Ричи Сакакибара.

Зграда се налази унутар универзитета на коме је Мураками студирао позоришну уметност. Иначе, Мураками је завршио драматургију, а не књижевност и први роман је написао тек са 29 година.

Приликом предаје прве донације универзитетској библиотеци, Мураками је изјавио да је током 40 година књижевног рада сакупио толико материјала да више није био у стању да изађе на крај са њим.

Такође, додао је и да му се чинило да је донирање различитих превода његових романа, рукописа и личне колекције од 20.000 плоча потпуно природна ствар, јер нема децу која би наследила његов иметак.

Ова библиотека тако постаје мешавина Муракамијевих страсти – кафића „Наранџаста мачка“, који служи посебну врсту кафе направљењу по његовом укусу, простор у коме људи могу да слушају његове плоче и да читају његове романе.

Док је дизајнирао ову јединствену библиотеку, Кенго Кума замишљао је један живи простор у коме било ко, укључујући и самог Муракамија, може да дође и разговара о ауторовом опусу и будућности књижевности, а не неки формални простор у коме би се учило и шапутало.

На истом спрату је и реплика Муракамијеве радне собе, у којој пише романе. Најупечатљиви део библиотеке свакако је тунел који асоцира на путовање његових ликова између надреалног и стварног света.

Уколико сте истински обожавалац, можете да скокнете и у оближњи Позоришни музеј, у коме је Мураками као студент окапавао над сценаријима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи