Читај ми!

Француска враћа отето уметничко благо Африке

Француска ће следећег месеца вратити Бенину 26 уметничких дела, опљачканих током колонијалне ере, што је председник Емануел Макрон обећао после доласка на власт пре четири године. Последњи пут пред повратак у постојбину, ова дела су изложена у Паризу.

„Благо се враћа кући и то је прилика да народ Африке каже своју истину кроз своја уметничка дела", поручио је француски председник Емануел Макрон на изложби у музеју Кеј Бранли у Паризу. 

Реч је о преломном тренутку за Француску, јер држава враћа 26 уметничких дела из колекције „абомејског блага", које су француске снаге опљачкале 1892. године из те западноафричке земље. Одлука о њиховом враћању уследила је после све већих позива из Африке европским земљама да врате колонијални плен из својих музеја. 

Француска реституција бенинског блага има последице широм Европе и њених бивших колонија, јер отвара дебате о опљачканим артефактима који се тренутно налазе у музејима и институцијама у више западноевропских земаља. 

Верује се да се око 90 одсто афричке културне баштине налази у Европи. Само музеј Кеј Бранли у Паризу садржи око 70.000 афричких предмета, док Британски музеј у Лондону поседује још десетине хиљада.

Позиви за реституцију кулминирали су прошле године гласањем у француском парламенту, где су посланици великом већином подржали враћање уметничких предмета у Бенин и Сенегал, још једну бившу француску колонију. 

Министар културе Бенина Жан-Мишел Абимбола назвао је повратак дела „историјском прекретницом" и почетком даље сарадње двеју земаља. Француска развојна агенција ће дати око 35 милиона евра за музеј који ће бити изграђен у Абомеју, према обећању потписаном ове године. 

Иако је реституција опљачканих уметнина нашироко поздрављена, наишла је и на критике неких директора музеја у Европи. Званичници лондонског Британског музеја, који је заглављен у вишедеценијском препуцавању са грчком владом око враћања украденог грчког мермерног уметничког блага са Партенона, тврде да ће то отворити врата пражњењу западних музеја и њихових колекција. 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи