Читај ми!

Национални архив САД: Декларација независности је расистичка

Код сваког документа који погледају на Националном архиву САД посетиоци могу видети да ли садржи „увредљив речник“, а као један од „проблематичних“ докумената означена је и Декларација независности.

Ознаке „упозорење о увредљивом језику“ могу се видети на страницама скениране верзије Декларације независности и Устава САД, као и на кључних првих 10 амандмана, познатих као Повеља о правима.

То је прво приметила републиканска конгресменка Лорен Беберт из Колорада, која је ту информацију поделила на Твитеру, а многи су затим критиковали потез као још један уступак острашћеним неолибералима.

Кен Кучинели, бивши заменик секретара за Националну безбедност у Трамповој администрацији такође није могао да сакрије свој бес.

„Шта смо то постали? Сада Национална архива ставља упозорење о увредљивом језику на Устав. Да ли се шалите са мном“, упитао је Кучинели.

Национални архив ставља поменуте ознаке на „потенцијално штетан садржај“ који може да садржи „расистичке, сексистичке, мизогинистичке и ксенофобичне ставове и мишљења“ или да на други начин дискриминише и изопштава на основу сексуалности, пола, религије и других критеријума.

Не зна се када су тачно Устав САД, Декларација независности и Повеља о правима човека добиле поменуте ознаке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи