Читај ми!

Кренуо воз који повезује Европу, стиже у Београд 12. септембра 

Поводом Европске године железнице, из Лисабона је кренуо експресни воз који ће на свом петонедељном путу проћи кроз 26 земаља старог континента и завршити путовање у Паризу 7. октобра. 

Connecting Europe Express ће стати у више од стотину градова, а на његовој рути су тим поводом планирани бројни догађаји којима ће се указати на значај железничког транспорта.

Специјални воз ће симболично повезати португалско, словеначко и француско председавање ЕУ, будући да је кренуо из Лисабона, проћи ће и кроз Љубљану, а завршити путовање у Паризу.

Португалија је председавала ЕУ у првој половини ове године, Словенија председава сада, док ће Француска преузети председавање у првој половини 2022.

На свом путу од 20 хиљада километара, воз ће проћи кроз Мадрид, јужну Француску, Италију, а затим наставити пут кроз Аустрију, Словачку,  Мађарску и Хрватску.

У Београд ће стићи у поподневним сатима 12. септембра, да би сутрадан наставио пут кроз Северну Македонију и Грчку. 

Даље ће преко Карпата наставити пут ка североистоку Европе, балтичким земљама и Скандинавији, а затим поново ка југу преко Немачке, Чешке,  Словеније и земаља Бенелукса, да би путовање завршио 7. октобра у Паризу.

Европска комесарка за транспорт Адина Валеан подсећа да је железница европска будућност, пут ка ублажавању климатских промена и оснаживању економског опоравка од пандемије. 

Пројекат су заједнички организовали Европска комисија и Заједнице европских железничких и инфраструктурних компанија, европских железничких оператора, те бројни парнери на локалном нивоу.

 

 

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи