Читај ми!

Чинечита, римски храм снова и већ деценију туристичка дестинација

Римски филмски град Чинечита (Cinecittà) обележава десет година од када је отворио врата за посетиоце и постао омиљена туристичка дестинација Вечног града. Све одише епохом „Бена Хура“ и рукописом Федерика Фелинија.

Чинечита, од оснивања 1937. године, за време фашизма моћно пропагандно средство, симбол је Рима са којим дели и добро и зло.

Филмски храм, данас, на више од 40 хектара, са верним копијама античких римских тргова, само подсећа на прохујало златно доба магичне продукције.

Доласком америчких редитеља 1958. године, постаје „Холивуд на Тибру“.

Колосалним остварењем Бен Хур, награђеним са једанаест Оскара, почиње непрегледни низ ремек-дела – Клеопатра са Лиз Тејлор и Ричардом Бартоном, Бертолучијев 20. век, вестерни Серђа Леонеа, Кополин Кум, Гладијатор Ридлија Скота. Укупно више од 3.000 филмова, од којих је 90 номиновано за Оскара, а 47 је добило најпрестижнију позлаћену статуету.

Последњих година примат су преузеле серије попут Младог папе.

„Захваљујући финансијској помоћи из европских фондова, имамо изузетну прилику да у годинама које следе реконструишемо, проширимо и модернизујемо студија, како бисмо били конкурентнији, што ће омогућити да Чинечита поново буде једно од најпрестижнијих места у светском филмском сектору, које му историјски и припада. Тим пре што је Чинечита храм снова за Рим и целу Италију“, каже Марлон Пелегрини, управник Музеја Чинечита.

Чинечита и Федерико Фелини – страствена стваралачка љубав до последњег даха.

Фелинијев барокно-гротескни поетично-воајерски универзум покретних слика доминантно је настао у култном Студију 5.

У музејском простору због тога су сцене из филмова Долче вита и Амаркорд, док посетиоце симболично дочекује и испраћа мистериозна креатура Венузија, која у филму Казанова израња из воде венецијанског Гранд канала.

Италијанска фабрика снова данас углавном буди носталгију за прохујалим временима када је бољи живот био извесност, а не углавном филмски хепиенд.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи