Читај ми!

На аукцији порцелан који је био део Хитлерове збирке пронађене у руднику

Вредна колекција порцеланских предмета коју је јеврејски пар прокријумчарио из Беча тридесетих година прошлог века моћи ће да се купи на аукцији у Њујорку. Очекује се да ће достићи цену од најмање два милиона долара.

Колекција порцелана "Meissen", прокријумчарена из Беча након што су њени власници били присиљени да побегну од нациста, касније је ипак завршила у Хитлеровој збирци и била откривена у руднику соли.

Љубитељи оваквих комплета имаће прилику да купе збирку у септембру када ће кућа Сотби организовати аукцији у Њујорку, преноси Гардијан.

Изузетно путовање које су прошла уметничка дела из 18. века, одражавају превирања из времена Другог светског рата, а реконструисали су га историчари уметности и потврдили адвокати за реституцију пре него што је међународна аукцијска кућа најавила продају.

У колекцији је сат за камин из 1727. године направљен за Августа II Јаког, краља Пољске и великог кнеза Литваније. Реч је о конструкцији која се сматра једном од најсофистициранијих порцеланских скулптура свог времена.

Укупно 117 артефаката, који чине само четвртину целокупне збирке коју су сакупили хамбуршки адвокат Франц Опенхајмер и његова супруга Маргарете, у првим деценијама 20. века, недавно је враћено наследницима.

Комади колекције били су у музеју Ријксмусеум у Амстердаму, Музеју уметности у Хагу и Музеју Boijmans Van Beuningen у Ротердаму, где су били изложени током више од шест деценија.

Међу потенцијалним купцима, који су се регистровали да су заинтересовани за колекцију или њене делове, су музеји, индивидуални колекционари и трговци уметнинама, али и познаваоци и љубитељи привучени не толико порцеланом колико необичном судбином збирке.

Процењује се да ће порцелански предмети бити продати за више од два милиона долара.

„То свакако нису само дивни порцелански комади савршеног порекла који су изазвали интересовање потенцијалних купаца. Многи су били одушевљени причом која их прати“, истакао је Лушан Симонс, један од шефова у „Сотбију“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи