Читај ми!

Капа је старија од главе, а шајкача може бити и креативна инсталација

У Крагујевцу у Кући Ђуре Јакшића отворена је изложба „О шик шајкачи као креативној инсталацији" Загорке Стојановић. Ова уметница, у жељи да сачува традицију, направила је до сада око осамдесет модерних шајкача које је излагала у галеријама широм Србије.

Загорка Стојановић има 80 година. Она је костимографкиња, ткаља и прави необичне шајкаче од разноврсних су материјала, боја и дезена.

Капу народ пореди са небеским сводом - капа небеска, а шајкачу са преврнутом шајком - сунчевом барком, што је уметници послужило као инспирација.

„Ја сам шајкачу одабрала да јој продужим живот и у овом веку, тако да их радим од различитих материјала, а сада ево и изложбе, то је порекло, постанак, настанак шајкаче и много је лепо да се у Србији шајкача прими", каже Загорка.

Уметница је излагала не шездесет колективник и преко тридесет самосталних изложби, неко време провела је и као костимограф у крагујевачком позоришту, из Београда одлази да живи у Ракаре у тишини сеоске куће, где ствара своје креације уз које се како она то каже „игра".

„Након вишегодишњег рада који је везан за текстил и костим она је исфилтрирала свој идеални савршени уметнички раднамењен продужетку ове врсте уметничке шајкаче која је симбол Србије", рекла је примењена уметница и сликарка Ана Петровић.

У српској митологији капа је старија од главе и замена је за човека.

Србин ради све под капом али неће две ствари: да се крсти и да једе, каже уметница, у чијој изложби Крагујевчани могу да уживају до 10 септембра.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи