Читај ми!

Равнокраке, америчке, немачке... Необична колекција вага чека изложбени простор

Када је отишао у пензију, Зрењанинац Милош Стојанов је посао претворио у хоби. Сакупио је јединствену колекцију вага у Србији за коју би сада желео да пронађе адекватан изложбени кутак.

Прве ваге су настале у Месопотамији пре седам хиљада година, и биле су сличне оној коју је констуисао Зрењанинац Милош Стојанов.

Равнокраке ваге које су тада смишљене и данас су најпоузданије без обзира за коју тежину су намењене, каже овај колекционар.

„Овај тип ваге је остао вечан и ја мислим да још пуно пуно година, тај тип ваге ће остати. Равнокрака вага 20 кила, она осети 500 милиграма. Ставите на њу она осети", прича колекционар Милош Стојанов.

Најстарија вага у овој колекцији је америчка „Дајтона" из двадесетих година прошлог века. Од ње и креће развој трговачких вага у последњих сто година.

Међу бројним вагама класичног изгледа има и једна необична, такозвана немачка вага на клатно која се користила у апотекарству.

Милош је сакупио и колекцију тегова, без којих ваге не могу да мере. Постоји и специјална вага која служи за калибрисање и тарирање тегова.

„Упоређују се са трговачким теговима и онда се они усклађују са тим теговима. Сваки тег има своју одређену грешку. Сваки тег мора бити жигосан уз вагу", додаје Милош.

Колекцију нажалост не може да види већи број грађана. Један од начина за то је да буде део музејске збирке.

Да би Народни музеј у Зрењанину евентуално обрадио неку колекцију, потребно је да кустос сагледа њену вредност из више углова.

„Када му се нуди одређени предмет, процењује на основу тога да ли већ постоји такав предмет у збирци. Да ли је то нешто што употпуњује саму збирку, важно је стање предмета. Да ли има завичајну вредност, јер смо ми музеј средњег Баната", објашњава Сања Врзић из Народног музеја у Зрењанину.

Колекција броји 85 исправних вага и кантара. Милош Стојанов је цео радни век провео као мајстор за ваге, скупљао покварене, а потом их као пензионер све поправио.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи