Читај ми!

Италијанске џиновске клупе за враћање туризма у живот

Џиновске клупе популарно назване "Big bench", идеја су америчког дизајнера Криса Бенгла и његове супруге Катрин који од 2009. године живе у Италији и чији је циљ да, постављањем гигантских клупа у различитим бојама на местима са којих се пружа диван поглед, широм земље, промовишу локални туризам.

Огромне клупе које се све чешће појављују на фотографијама друштвених мрежа Италијана, нису направљене само за украс, већ су део пројекта под називом "Big Bench Community Project" и до сада их је инсталирано 168.

На сајту пројекта могуће је консултовати и мапу и видети где је могуће наћи једну од тих клупа.

Све су регистроване, а путници који иду у потрагу за њима могу да добију једну врсту пасоша у коме ће, сваки пут када посете нову клупу, то бити регистровано печатом.

Ове клупе осим што су огромне, направљене су у различитим бојама и имају и степенице које омогућавају да се туристи попну на њих.

„Џиновске клупе су све познатије захваљујући фотографијама, али наш циљ је управо онај о коме сведоче људи који су се попели на њих, а то је да се ужива у погледу управо онако као да смо опет деца, то је интензивно искуство које је лепо поделити са другима. Клупе су осмишљене да би се људи опустили јер, за разлику од столица или фотеља, оне су довољно велике да на њих може да седне више људи. Седење на клупи је леп друштвени гест и ми смо желели да људи осете добру енергију када седну на наше огромне клупе“, објаснио је италијанским медијима Крис Бенгл.

Циљ иницијативе "Big Bench Community Project" (BBCP) је да подржи локалне занатлије и заједнице, као и локални туризам места на којима се клупе налазе.

Пројекат подржава све оне који желе да направе клупу у свом месту и технички, и омогућавањем сарадње са локалним занатлијама у знаку позитивног духа које клупе пружају где год да „никну“. Такође, клупе могу да се направе било где у свету уз подршку BBCP-а.

Крис Бенгл је познати амерички дизајнер из сектора аутомобилске индустрије који је радио за „Фијат“ и „Алфа Ромео“ да би своју каријеру завршио у БМВ-у 2009. године и од тада живи у месту Клавезана у зони Ланге у Италији.

Ту је и настала прва огромна црвена клупа висока два метра и широка четири. Крис се нада да ће једног дана негде у свету, где се у овом моменту воде сукоби никнути и прва „Клупа мира“ на коју ће људи моћи да седну и гледају на живот са ведрије стране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи