Читај ми!

Витешки сабор у клисури Црнице – демонстрација начела и кодекса бораца из Средњег века

Не престаје фасцинација витезовима, витештвом и Средњим веком, ни у Европи, ни код нас. Иако га називају веком „мрачњаштва“, за многе је Средњи век веома интригантан, а неки чак покушавају да у свакодневни живот уведу нека витешка начела. Наравно, не пропуштају окупљања истомишљеника, а једно у низу било је у кањону Црнице код Параћина.

На 35 степени у тешком витешком оклопу на сунцу је као у пећи. Какав год да је борац не може дуго да издржи.

Физичка спремност је пресудна, а пад на земљу је обично и крај борбе.

Витештво као својеврсни начин живљења освојио је срца многих у Србији, и већ полако постаје покрет.

„Па од малих ногу ме је занимао Средњи век и ето то је кренуло пре десетак година неких у Србији и сад све више и више масовно има пуно фестивала, буде једно петнаестак у Србији годишње", каже Светлана Ђокић из „Свебора“ у Краљеву.

У Србији сада већ има петнаесак активних удружења и хиљаде чланова.

Међу њима и велики број младих којима је у ери модерних технологија и глобалних мрежа срцу ипак ближи српски Средњи век и витешки кодекс.

„Дошли смо данас овде да прикажемо како је средњевековна Србија изгледала, да прикажемо неке борбе, неке симулације лова, и наравно симулације турнира", рекао је Михајло Митровић, такође из „Свебора“.

Подно средњевековног града Петруса у клисури Црнице, одржан је други витешки сабор овај пут под покровитељством општине Параћин и туристичке организације.

Организатори из живописног села Забреге тврде да су стазама крај Црнице заиста некада јахали витезови и то Реда змаја.

„Војвода Цреп је био витез затим сви ти млади витезови чак и Орловић Павле који је кажу одавде са овог места кренуо у Косовски бој, било је витезова а међу њима војвода Цреп Вукосавић према неким историјским подацима је чак био витез Змајевог реда", испричао је Владан Вучковић, организатор витешког сабора.

Двадесетак километара даље, крај Манасије у току су последње припреме за седми по реду међународни витешки фестивал „Џаст аут" који ће, како организатори истичу, бити одржан уз поштовање свих епидемијских мера које пропише кризни штаб.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи