Читај ми!

Откривено ко у Русији може да купи највише порција боршча

Откривен је најбогатији регион у Русији и то није Москва како су многи помислили, већ Јамало-ненецки аутономни округ чији становници имају новца да направе највише порција боршча.

Руска студија која је анализирала који региони у земљи могу да приуште највише порција боршча, тако омиљеног националног јела, проценила је да су становници Јамало-ненецког аутономног округа најбогатији. Они су победили Москву која је заузела тек треће место.

Студија, коју је спровео московски дневник Ведомости, показала је и да се најбогатији и најсиромашнији региони Русије по куповној моћи разликују више од четири и по пута.

Према „боршч индексу“ израчунава се колико чинија најпопуларнијег јела у земљи особа може да направи месечно, након што плати све дажбине. Утврђено је да би они који живе у Јамало-ненецком аутономном округу могли да направе 230 порција, у поређењу са само 50 колико могу да направе у Туви, најсиромашнијем региону Русије.

Москва је заузела треће место са 179, док је укупан просек у Русији 102 порције.

Просечна цена намирница за производњу боршча у првој половини 2021. у Русији је износила 293 рубље, 9 одсто више него у првој половини 2020. године.

Аутономна област Јамало-ненец налази се на крајњем северу Русије и граничи се с Карским морем у Атлантском океану. Подручје је богато природним ресурсима и производи огромну већину природног гаса у земљи. Према подацима енергетског гиганта „Новатек“, резерве природног гаса у региону чине 80 одсто укупних залиха у Русији, а 15 одсто у целом свету. Енергетска индустрија је примарни разлог просперитета ове области.

Међутим, студија није открила само добре вести. Према речима Василија Аникина, водећег истраживача у Савезном центру за теоријску и примењену социологију Руске академије наука, десет одсто становника Русије не може себи да приуштити месо ни сваки други дан.

Боршч се обично прави од купуса, цвекле, шаргарепе, першуна и кромпира и најчешће се кува са месом. Обично се служи са руском верзијом павлаке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи