Читај ми!

Саботажа на свемирској станици? Руси оптужују Американце, Наса тврди: Апсурдно

Челница Насе за летове у свемир Кети Лудерс устала је у одбрану астронаута после тврдњи „Роскосмоса“ да је америчка чланица посаде Међународне свемирске станице саботирала руски одељак 2018. године и изазвала цурење ваздуха у орбиталној лабораторији.

Лудерс је рекла новинарима да су лични напади на астронауткињу Серену Аунон-Ченселор неосновани.

„Серена је изузетно поштована чланица посаде која је служила своју земљу и допринела важним достигнућима за агенцију. Стојим уз њу, а оптужбе сматрам некредибилним“, навела је Лудерсова.

Саопштења Насиног руководства долазе на концу оптужби неименованог високог званичника „Роскосмоса“, које је изнео у интервјуу за агенцију Тас.

Руске оптужбе

У њему се тврди да је Серена Аунон-Ченселор 2018. године доживела нервно растројство на станици и да је онда, у нади да ће се вратити на Земљу раније, оштетила руску летелицу „сојуз“ која је била спојена са станицом.

Текст је објављен 12. августа и у њему се одговара на медијске критике из САД после скоро катастрофалног спајања модула „Наука“ са Међународном свемирском станицом почетком месеца.

Новинар Таса Михаил Котов интервјуисао је анонимног званичника „Роскосмоса“, који је именовао Аунон-Ченселор као потенцијалног саботера „сојуза“ 2018. године.

Осим тога, откривено је и њено здравствено стање у орбити – информације из медицинског картона чланова посаде свемирске агенције обично не откривају и сматрају их приватним подацима.

Аунон-Ченселор је по повратку на Земљу лечена због тромбозе у каротиди – вени на врату.

У интервјуу за Тас се наводи да је такво здравствено стање америчке астронауткиње довело до нервног слома и жеље да што пре напусти станицу, па је саботирала летелицу у покушају да се врати пре планираног рока.

Цурење у „сојузу“

Насини контролори „Свемирског центра Џонсон“ приметили су 29. августа 2018. године благи пад притиска на станици. Наредног дана су обавестили посаду која је пристала на станицу у јуну са Аунон-Ченселор, астронаутом Епе и руским космонаутом Сергејем Прокопјевим и која је пронашла малу рупу на „сојузу".

Прокопјев, командант „сојуза“, решио је проблем закрпивши двомилиметарску рупу. Посада није била у опасности.

Руски званичници су одлучили да спроведу истрагу, а убрзо затим Дмитриј Рогозин, први човек „Роскосмоса“, објавио је да је рупа у „сојузу“ направљена бушилицом.

Чињеницу да рупа није била правилна, руски стручњаци објашњавају нестабилношћу руке јер је направљена у микрогравитацији, што значи да је кривац неко од посаде, а не руски инжењери током производње, састављања и тестирања „сојуза“ пре лансирања.

Насин одговор

Званичници америчке агенције кажу да су оптужбе апсурдне и да знају прецизне локације свих астронаута пре него што је кренуло цурење захваљујући систему надзорних камера у станици. Видео-материјал показао је да ниједан од америчких астронаута није био близу руског сегмента где је „сојуз“ пристао.

Руси, међутим, не верују у то и мисле да је неко од америчке посаде саботирао „сојуз“.

У тексту који је објавио Тас се инсистира да су Насини надзорни снимци станице мењани и монтирани, као и да руским званичницима није омогућено да испитају алат и да су астронаути одбили да се подвргну полиграфу.

Са друге стране, у Наси верују да је највероватнији узрок рупе људска грешка током састављања и тестирања на Земљи. Уочи лансирања. „Роскосмос“ је истраживао и ту могућност, али никада није открио резултате истраге.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи