Читај ми!

Овако „рањене“ зграде још нисте видели

ЈР је француски уметник чији стил је мешавина фотографије, графита и филма. Резултат су монументална илузионистичка дела јавне уметности у градовима читавог света, преко фавела у Рио де Жанеиру до Лувра, Њујорка, Италије. На овај начин, уметност овог познатог стрит арт уметника приступачна је и оној публици која не спада у туристе који на путовањима обилазе музеје.

Рана (La ferita на италијанском), висока 28 метара и широка 33, појавила се у марту на палати Строци у Фиренци збунивши и одушевивши грађане тог града који нису знали да ли заиста гледају у процеп зграде или се ради о фантастичној илузији.

Уметник ЈР је „ранио“ зграду која је симбол Фјорентинске ренесансе у жељи да понуди своје виђење културе за време епидемије ковида 19. На овом делу је радило 11 радника током два месеца, а пролазници нису знали да ће се ту појавити "site specific" дело једног од најпознатијих савремених уметника.

Реализовано је помоћу 80 огромних фотографија које су штампане на алуминијумским панелима и представљају фотомонтажу огромних пропорција. Захваљујући томе пролазници имају утисак да могу да завире у унутрашњост здања.

Палата Строци је, попут многих музеја и осталих места посвећених култури, остала затворена за време пандемије. Ово дело је део изложбе "Palazzo Strozzi Future Art" и могуће га је посетити до 29. августа. 

И у Риму се појавила огромна пукотина под називом Punto di fuga (Место бекства) на згради Фарнесе која је седиште француске амбасаде. Огроман мурал који приказује процеп у зиду иза кога се може, наизглед назрети, шта се крије иза зидова зграде одушевио је туристе главног града који су ових дана полако почели да се враћају у Италију иако у изузетно малом броју док се осећа недостатак америчких туриста, као и оних из Јапана.

ЈР објављује своја дела на Инстаграму за све љубитеље његове уметности који још увек не могу да им се диве уживо. Његова дела указују управо на ситуацију у уметности данас, шта она заправо представља у једном рањеном свету и да ли ће се икада живот вратити на оно што је некада био.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи