Читај ми!

Није мајстор да свира у фруле, ал' је мајстор да направи и кавале и фруле

Ненад Милетић из Старчева последњих шест година израђује фруле и кавале. По занимању је столар и пожелео је да свом сину приушти најбоље могуће музичке инструменте, па је научио да их прави. О њиховом квалитету сведоче и синовљеви успеси на такмичењима.

Старчевац Ненад Милетић не зна да свира, али зна да направи врхунски дувачки инструмент. Инспирисао га је 20-годишњи син Алекса, који свира фрулу и кавал и иде у Средњу музичку школу „Мокрањац“.

Дрво од ког се праве ти инструменти није квалитетно, што је био разлог да се Ненад додатно ангажује.

„Мени то није одговарало зато што је то дрво пуно чворова, пуно се криви, нестабилно је, кавали после пар година пуцају, дешава се да пукну и у току свирке. И онда сам ја решио да од једног квалитетног комада дрвета направим врхунски инструмент“, прича Ненад.

Да би успео да пробуши то дрво, ишао је у Америку, купио бургију и прилагодио је својим потребама. У изради му је помагао Алексин професор кавала и сада прави инструменте за школу „Мокрањац“ и многобројна културно-уметничка друштва широм света. У послу му помаже и син.

„Помажем му у пословима обраде дрвета и у шарању кавала. Радимо на најсавременијој си-ен-си машини“, објашњава Ненадов син Алекса.

Алекса је освајао награде на такмичењима у свирању фруле, а недавно је победио на покрајинском надметању.

„Пошто сам победио на регионалном такмичењу за прву фрулу Војводине, очекује ме државно првенство у Прислоници, које ће се одржати 25. јула“, каже Алекса.

„Има више такмичења у фрули, а за кавал нема ниједно, тако да ћемо највероватније следеће године да правимо у Старчеву Сабор кавала“, најављује мајстор Ненад.

Интересантно је да Ненад израђује инструменте и у хуманитарне сврхе, а тренутно рестаурира стару фрулу из манастира Војловица, која је припадала владици Николају Велимировићу.

Лого за инструменте урадио је познати, недавно преминули, сликар Милош Шобајић, који је имао атеље баш у радионици породице Милетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи