Читај ми!

Тоскана се претвара у велику уметничку галерију

Један од најпознатијих светских музеја, фирентинска Галерија Уфици, већ дуго једва издржава огромну навалу туриста. Сада је решила да се растерети на спектакуларан начин – претварањем читаве Тоскане у музеј.

Током наредних година Тоскана ће се претворити у огромну уметничку галерију. Слике и скулптуре из чувене Галерије Уфици биће распоређене у више од 100 места у целој регији, познатој по питомој природи и славним винима.

Уфици („канцеларије“) је грађевина коју је у Фиренци подигла породица Де Медичи. У то здање су смештена различита министарства и државна администрација. У њему се од 16. века налази и уметничка колекција „Галерија Уфици“ (Galleria degli Uffizi) која је данас један од најпосећенијих музеја Италије.

Галерија је увек била и један од најјачих магнета за туристе. Сада би од тога тебало да профитира и читав регион – то је циљ пројекта „Раштркани Уфици“ (Uffizi Diffusi).

Наполеонов дух се враћа на острво Елбу

Једна од важних уметничких локација је, рецимо, острво Елба које лежи у Тиренском мору између Италије и Корзике. Тамо је коалиција Енглеза, Пруса, Руса и Аустријанаца протерала Наполеона након његових пораза у биткама у Москви и Лајпцигу. Две стотине година после Наполеонове смрти 1821, мит о великом војсковођи би поново требало да оживи.

Тако ће у острвском градићу Портоферају до октобра бити изложен избор слика о Наполеону из Галерије Уфици – заједно са делима из локалних колекција. „Надамо се да ћемо изложбом на Елби вратити Наполеонов дух на острво на којем је живео“, каже за Дојче веле Ајке Шмит, директор славног музеја.

„Хоћемо да велика уметничка дела покажемо у правом контексту, тамо где ће имати много већи значај него у Фиренци где су изолована“, додаје Шмит. За острво Елбу је то могућност да оживи туризам који је због мера уведених против коронавируса готово потпуно замро.

Решења за масовни туризам у Фиренци?

Елби је, наиме, преко потребан бар део проблема који је имала Фиренца пре короне, а који је стварала прејака навала туриста. Уз пребукиране хотеле, сваке године је преко различитих интернет платформи изнајмљивано и све више приватних станова. На крају су, због гужве и хаоса, Фирентинци чак почели да напуштају свој град.

Италија спада у најомиљеније дестинације туриста из целог света, између осталог, и због великог броја локација које су део Унескове светске културне баштине. Те локације су стално преоптерећене. Но, за време пандемије, Италијани су доживели и мало мира и то је многе подстакло да размисле о неким другачијим концептима.

Тако је недавно забрањен пролазак великих путничких бродова кроз лагуну Венеције, а у Фиренци је рођен концепт звани „Раштркани Уфици“, који би требало да представља пут ка одрживом масовном туризму. Јер, галерија је почела да губи смисао – дела ренесансних уметника, од Сандра Ботичелија до Албрехта Дирера, после дугог чекања у редовима за улазнице, могла су да се гледају само у великом метежу.

Враћање значаја историјским локацијама у Тоскани

Сада ће та дела бити распоређена по Тоскани и масовни „удар“ туриста требало би да „амортизује“ цео регион. При томе ће дела бити изложена у местима која су повезана са њиховим настанком.

Поред Елбе, међу историјски важним местима Тоскане је и село Попи, у брдима у која је побегао велики песник Данте Алигијери након што је у Фиренци осуђен на смрт. У сеоској тврђави у којој је живео написао је делове своје Божанствене комедије. Управо то утврђење ће сада бити претворено у стални изложбени простор са делима из Галерије Уфици.

Не може се са сигурношћу предвидети на какав ће пријем наићи концепт „раштркане уметности“; и поред ублажавања пандемијских мера током лета, међународни туризам је остао врло ограничен. Када ће се туристи вратити и да ли ће хтети да обилазе регију или да остану само у уметничким метрополама? На та питања још нема одговора.  

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи