Читај ми!

Дринска регата оправдала статус једне од највећих манифестација на води

Велики спуст на Дринској регати, најстаријој манифестацији на реци Дрини, судећи према броју регистрованих пловила, оправдао је статус највеће манифестације на води у овом делу Европе. Пловило је 1.470 чамаца и сплавова са посадама, чија очекивања, ни ове године, нису изневерена.

Регату су „отворили" прави сплавови, од тешких четинара са Таре, у славу оних сплавара који су некада , Дрином превозили грађу. Потом су кренули остали, и дилеме није било. 

После прошлогодишње паузе због пандемије, ова регата је у знаку броја 27 - толико година постоји и толико километара се Дрином пређе од старта у Перућцу, до циља у Рогачици.

„Дивно је, дивно је. Увек кажемо, треба да идете у Србију, на Тару и посебно, на Дрину, да се проведете", рекао је Игор Ропрешник из Марибора.

„Дошао сам са Аљаске, не бих ово пропустио низашта на свету", каже Душан Симић.

На питање: „Је ли Тара лепша са Дрине, или је Дрина лепша са Таре?", Александар Ђурић из Националног парка „Тара" одговара: „Лепо је и једно и друго, ово је манифестација која нема премца на реци".

Ова манифестација траје 27 година, а Дрина није изгубила ништа од своје лепоте, нити имиџа раја за пецароше. Довољно је овде речних дубина, вирова, приобаља, за свакога.

И када је о безбедности реч, ништа није препуштено случају.

„Разне структуре су ту, значи ту смо и ми као спасиоци, међутим, ту су и ронилачки тимови, тимови жандармерије, ватрогасно-спасилачке јединице, погранична полиција, значи сви смо у води у неком садејству, наравно и са хитним службама", објаснио је Владимир Грујић, председник Удружења спасилаца Србије.

„Све је протекло безбедно, у одличном расположењу и сви се задовољни враћају својим кућама", сумира утиске Дејан Млађеновић, директор ТО „Дрина - Тара".

Дринска регата је забава посебне врсте, па у природи овог спуста није такмичење и жеља да се стигне што пре до циља, већ управо супротно.

И киша је благонаклоно, само попрскала регаташе, а пљусак отишао даље.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи