Читај ми!

Сан олимпијског поклоника који га је коштао 40.000 долара пао у воду

Олимпијски сан Казунорија Такишиме о постављању светског рекорда у броју посета такмичењима на Играма – план који га је коштао готово 40.000 долара – завршио се ове недеље када су организатори рекли да ће већина догађаја бити одржани без присуства публике.

Штедећи с муком годинама Такишма је купио стотину карата за Олимпијске игре у Токију у нади да ће присуствовати већини олимпијских догађаја и тако срушити досадашњи рекорд од 128 посета.

„Остао сам будан до три сата ујутру, потпуно збуњен“, објашњава Такишима, главе украшене траком са националним симболима Јапана, како је реаговао на одлуку да се навијачима забрани присуство на Играма. „Вест ме је запрепастила. Волео бих да сам мога да заплачем, било би ми лакше“.

Становник Токија који води агенцију за некретнине, четрдесет петогодишњи Такишима објашњава да га током већег дела живота уопште није занимао спорт.

Случајна посета такмичењу у уметничком клизању и звук клизаљки по леду подстакли су га да оде на Зимске олимпијске игре у Торину 2006. године, где је видео како јапански уметнички клизач Шизукау Аракава осваја златну медаљу. Од тада је постао очаран Олимпијским играма.

„Олимпијски догађаји ме толико оплемењују“, каже Такашима. „Неки спортисти освајају медаље, а неки не успевају упркос огромним напорима. Сузе ових спортиста су аутентичне“, додаје.

„Када то видим, то ме подстиче да се још више трудим на свом послу или да да још више уживам у животу“, додаје.

После Торина је присуствовао свим летњим и зимским Играма, састављајући разрађене распореде који су му понекад остављали само четири сата сна. У Рију 2016. године, на пример, догодило му се да је изашао са стадиона, срушио се на траву и спавао сат времена.

„Било је тренутака када сам се и сам питао зашто то радим“, признаје.

Пре Токија 2020, је купио карте и присуствовао на 106 олимпијских такмичења. Сада је планирао да посети 28 такмичења током 17 дана Игара. Гинисов рекорд износи 128, а још у мају је Такишима започео преговоре са Гинисовим рекордима да региструје свој планирани од 134 посете такмичењу.

Заједно са породицом и пријатељима потрошио је четири милиона јена (36.386,79 долара) на 100 карата.

Тада је кренула пандемија коронавируса и организатори су одложили Игре, потом смањили број такмичења, забранили долазак гледалаца из иностранства и на крају потпуно забранили долазак навијача.

Такишими ће бити враћен новац. Званичници тврде да ће новац од карата аутоматски бити рефундиран гледаоцима.

„Сва забава којој сам се толико радовао одузета ми је, мало по мало“, јада се Такишима. „Ова коначна забрана присуства публике ми је задала коначни ударац“.

Иако се нада да ће успети да обори рекорд на Олимпијским играма у Пекингу следеће године или у Паризу 2024. године, то неће бити исто, тврди.

Такишима планира да церемонију отварања прати на свом телефону испред Националног стадиона, али иначе не зна шта ће даље да ради током Игара.

Полако листајући екран свог телефона и гледајући све карте које је уплатио признаје да му дође да заплаче.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи