Читај ми!

Од Марса до Месеца - путеви богаташа и будућих свемирских туриста за око 300.000 долара

Најављено је прво приватно комерцијално свемирско путовање. Оснивач „Амазона" - Џеф Безос летеће у свемир следећег месеца са својим братом.

„Постоји неколико компанија које, између осталог, за оне озбиљније мисије, размишљају како да финансирају своје постојање и такозваним туристичким летовима. Они отприлике цене те летове негде између 200 и 300 хиљада долара", рекао је, гостујући у Београдској хроници, Петар Војиновић уредник ваздухопловног портала Танго сикс.

„То никада неће бити заиста комерцијално, осим можда једне компаније Ричарда Бренсона, који развија неку врсту летелице која подсећа на авион. Он једини заиста има циљ да се само задржи у тим суборбиталним летовима, дакле до 100 километара висине, где ви видите закривљење Земље а нисте технички у свемиру", додаје Војиновић.

Каже да све остале компаније, међу којима су и оне Џефа Безоса и Елона Маска, имају неке ултимативне циљеве, наводећи да је Маск рекао да жели да путује ка Марсу, а да је „оно чиме се тренутно бави само фаза припрема за то".

Када је реч о Џефу Безосу и његовој фирми коју финансира од деоница „Амазона", Војиновић каже да се бави развојем мотора за захтевне свемирске летове и да је добио од САД уговоре да се таквим програмима, као приватна компанија - може бавити. Наравно, неопходне су и личне припреме за такав подухват. 

„Морају да испуне психо-здравствене критеријуме, али не управљају летелицом, јер је све аутоматизовано. Имали су тест летове као припрему", објаснио је.

Капсуле у којима ће седети свемирски туристи се дизајнирају тако да се из њих може добро посматрати околина.

„Ипак за Блу ориџин то није приоритет као што то јесте код Ричарда Бренсона, који је летелицу морао да дизајнира са доста прозора. Ни код летелица Спејс екса нема толико простора за гледање", рекао је Војиновић.

„Можда ће једна од ових компанија за десетак година успети да реализује летове за мало већи број туриста, вероватно само у Америци. И Џеф Безос и Елон Маск, ово користе за публицитет и као део приче везане за маркетинг и финансирање њихових ултимативних циљева. Док Маск жели на Марс, Безосов циљ је Месец. Безосова визија је такође и измештање и тешке индустрије са Земље у орбиту", каже уредник портала Танго сикс.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи