Читај ми!

Сладолед као сицилијански доручак, воћне ледене коцкице или смрзнути јогурт - засучите рукаве и направите расхлађујућу посластицу

У чему бисте могли више да уживате у врелим летњим данима, ако не у квалитетним домаћим хладним посластицама. Потребно је само мало воље, времена и састојака које углавном умате у кухињи, да добијете свој оригинални сладолед.

Сладолед као сицилијански доручак, воћне ледене коцкице или смрзнути јогурт - засучите рукаве и направите расхлађујућу посластицу Сладолед као сицилијански доручак, воћне ледене коцкице или смрзнути јогурт - засучите рукаве и направите расхлађујућу посластицу

Пре више од хиљаду година, Арапи су на Сицилију донели прве рецепте за дезерт који је сличан данашњем сладоледу. 

Богатим острвљанима допало се ново освежење, па су зато током зиме сакупљали снег, и чували да дубоко у земљи у виду блокова. 

Касније су га мешали са неким од воћних сокова, као што су лимунов сок, а стављали су и мед, па чак и мирисно цвеће. Овако направљена посластица претеча је савремене граните. 

Данас Сицилијанци уживају док сличан ледени слаткиш једу за доручак. 

Служи се са препеченим хлепчићима, уз кафу, и углавном има укус бадема или лимуна. 

Дрвце у сладоледу - случајност

Као што је то често са добрим изумима, случајност је и овде одиграла улогу. 

Према локалној причи, у зиму 1905. године Френк Еперсон, једанаестогодишњак из Калифорније, припремао је лимунаду за себе.

Дечаку пиће није било довољно хладно, па га је ставио на спољну страну прозорске даске и заборавио на њега.

Следећег дана лимунада је била потпуно смрзнута и штапић за мешање је још увек био у њој. Франк је извукао штапић за мешање из чаше са смрзнутом лимунадом, пробао је и помислио да је резултат, односно слаткиш који је добио - преукусан.

Касније, кад је постао пунолетан, Еперсон је пријавио патент за посластицу на дрвцету.

Основни рецепт за домаћи воћни ледени дезерт

Све што вам треба је ваше омиљено воће, мало шећера, воде, као и мало стрпљења и ваш домаћи сладолед је скоро спреман.

Потребна је једна врста воћа по избору (400 грама) и друга врста воћа (100 грама). Затим 80 до 100 милилитара воде, 0 до 100 грама шећера и сок од пола лимуна.

Прокувајте воду са шећером и пустите да се охлади. Ако ј воће које сте изабрали посебно слатко, обавезно прилагодите количину шећера.

Помешајте воће одвојено, додајте мало лимуновог сока у оба и пропорционално помешајте са шећерним сирупом.

Да не бисте променили укус воћа, побрините се да је сируп увек хладан пре него што га помешате са воћем.

Ако желите разнобојни сладолед, у калупе сипајте најпре једну врсту воћног сока па потом, након десетак минута - другу, да се боје не би помешале за другом.

Калупи се стављају у замрзивач на 40 минута. Затим уметните дрвено или пластично дрвце.

Оставите их у замрзивачу још око три сата и - уживајте у посластити.

Воће можете пасирати, а можете га измиксати и у блендеру. Воће са семенкама, попут малине или кивија, најбоље је испасирати.

Ако немате калупе, можете да користите и пластичне чаше. Обични штапићи за ражњиће, могу вам такође послужити као дрвце за сладолед.

Комбинације које се предлажу су малина и киви, бресква и боровница.

Ако користите дињу или лубеницу, није лоше да додате који листић нане, а лепо је у смесу додати и по који већи комад воћа.

Сладолед од агрума

Треба вам око 400 милилитара лимуновог сока и сок од десет поморанџи.

Кувајте мешавину ових сокова у шећерном сирупу направљеном од 100 грама шећера и 100 мл воде.

За сладолед од мандарина потребан вам је сок од 15 мандарина, и врло мало лимуновог сока.

И јогурт расхлађује

Лед од воћног сока цитруса и смрзнути јогурт су укусна комбинација.

Најпре помешајте кашичицу екстракта ваниле и 50 грама шећера са 500 грама јогурта. Ставите у калупе.

Сок од цитруса и воћни пире можете такође мешати са јогуртом, и правити шарене лизалице са дрвцетом, наизменично пунећи калупе.

Ако сладолед више волите да једете кашиком можете припремити следећи укусни хладни слаткиш: Једно беланце и три кашике шећера умутите док не добијете чврст шне.

Припремите воћни сок или пире, али са мање шећера него што је то описано у првом делу текста, и помешајте све са јогуртом, у хомогену масу.

Било би добро држати овако добијену посластицу у посебну комору замрзивача који је намењен искључиво - сладоледу.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи