Французи номиновали багет за Унескову листу светске нематеријалне баштине
Француско Министарство културе кандидовало је њихову најпознатију врсту хлеба за Унескову листу светске нематеријалне баштине како би заштитили не само облик и име, већ и састојке и рецепт за справљање багета.
Багет је дугуљасти хлеб који се прави од само четири састојка – брашна, воде, соли и квасца. Препознатљив је по свом дугуљастом облику, хрскавој кори и меканој унутрашњости.
Према извештају Министарства културе, пре 50 година у Француској је било преко 55.000 пекара које су производиле багет, међутим, данас их је само 35.000.
„Зато смо се одлучили на ову меру заштите, како бисмо подиги свест шире јавности о важности багета, а самим тим успорили пад његове производње“, наводи се у саопштењу Министарства, а преноси Франс 24.
Непоуздани историјски подаци
Багет је, иако је наизглед био неизоставни део живота Француза, званично добио име тек 1920. године када је нови закон одредио његову минималну тежину (80 грама) и максималну дужину (40 центиметара).
Предисторија је прилично мутна. Неки кажу да су овакви хлебови били уобичајени већ у 18. веку. Други, кажу да заслуга припада аустријском пекару Августу Зангу, који је тридесетих година 19. века увео парне пећи у које је могао да смести једино овакав облик хлеба.
Једна од популарних прича је и да је Наполеон наредио да се хлеб прави у танким штаповима које су војници могли лакше да носе.
Неки повезује багете са изградњом париског метроа крајем 19. века и тврде да је одабран овај облик јер се багет лакше ломи и дели, како не би дошло до свађе међу радницима и како им не би требали ножеви да секу хлеб.
Данас се у Француској сваке секунде поједе око 320 багета.
Француска је изабрала багет са ужег избора који је такође обухватио култне париске кровове и фестивал жетве у департману Жира.
Национално удружење француских пекара и посластичара поздравило је ову одлук, будући да су они били једни од иницијатора предлога.
„После четири године и нашег упорног залагања, с поносом можемо рећи да је наш захтев уродио плодом. Овим чином се појачава наша стручност и самим тим охрабрују млађе генерације да одаберу пекарство као своју професију“, истакао је председник Удружења, Доминик Анрак.
Коначну одлуку Унеско ће донети до краја 2022. године. На овогодишњој листи нашла се култура сауне у Финској, фестивал лампиона у Јужној Кореји и такмичење у кошењу траве у Босни и Херцеговини.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар