Читај ми!

За кувани „топли оброк" се знало много раније него што смо мислили

Упркос томе што се сматра са су наши далеки преци углавном јели сирову храну, а касније и печену на ватри, постоји могућност да су је и кували, и то у изворима вреле воде.

Извори топле воде можда су користили нашим давним прецима да кувају храну пре око 1,8 милиона година, много пре него што су савладали кување уз помоћ ватре, сугерише ново истраживање. 

У клисури Олдуваји у северној Танзанији, пронађени су бројни докази пристуства раних људских заједница међу којима су и алати које су користили.

Истраживачи из Шпаније и САД, сада су пронашли доказе да је на локацији, где су наши далеки преци живели, био присутан велики број извора вреле воде.

„Ово је први пут да можемо рећи како имамо конкретне доказе о томе да су људи користили термалне воде као енергетски ресурс", рекао је аутор студије Роџер Сајмонс.

Археолог и учесник у студији, Ајнара Систијага, сакупљала је током истраживања узорке стена из клисуре, које је анализирала на присуство одређених липида, који могу дати информације о томе које врсте вегетације су у то време расле у региону.

Сматра се да је пре око 1,7 милиона година, Источна Африка била у постепеној фази исушивања, па су, као резултат тога, на тој територији успевале углавном траве и биљке карактеристичне за сушна подручја.

Али Систијага је открила друге класе једињења које су биле потпуно неочекиване. То су била једињења која су ослобађали микроорганизми, који су научницима били идентични онима који су присутни у врелима у Националном парку Јелоустоун, у Сједињеним Државама.

Међу њима је и бактерија thermocrinis ruber, која обично настањује топле воде у којима је температура изнад 80 степени Целзијуса.

Проналазак те бактерије управо сугерише да су топли извори вероватно били присутни и у клисури Олдуваји, за коју се иначе зна да је била геолошки активна регија.

Међутим, о томе како су конкретно наши далеки преци користили вруће изворе за кување, остаје тешко докучиво, мада истраживачи сматрају да су они „вероватно храну урањали у врелу воду како би им била укуснија".

Можда је све почело тако што је нека од животиња случајну упала у кипућу воду, а људи су је потом конзумирали, и када им се укус допао, наставили са том праксом и имали кувана јела, нагађају истраживачи радећи даље на прибављању доказа да су наши далеки преци знали за „топли оброк".

Налази студија објављени су у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences.

петак, 15. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње