Америка полудела за туршијом – несташица тегли, затварача и гумица
Период је године када се цеде зрели парадајзи, киселе краставци и остало поврће. Пандемија коронавируса изазвала је праву помаму баштованства и повртарства у САД – толико да је уследила несташица тегли, поклопаца и гумица за зимницу.
Од Мејна и Вермонта до Луизијане и Западне Вирџиније, баштовани су у проблему да пронађу праве тегле и посебне поклопце да их безбедно затворе. Неки су се после неуспешног претраживања продавница окренули и онлајн понуди.
„Свуда смо тражили“, каже за Гардијан Ванеса Вер из Хјурикејна у Западној Вирџинији, објашњавајући да је обишла шест продавница и није успела да пронађе све што јој је потребно за конзервирање парадајза, љутих паприка, кукуруза и киселог купуса.
Срећом, имала је тегле и затвараче од прошле године, али не и гумице, па се дала у потрагу. Чак је и свој спас покушала да пронађе онлајн, али јој је ценкање било веома фрустрирајуће.
Произвођачи тегли, затварача и буради кажу да је дошло до огромне потражње за њиховим производима, јер се све више људи током пандемије окреће прављењу зимница.
„Потражња је узроковала проблем у снабдевању, па чак и несташицу наших производа. Да би освежили залихе што је пре могуће, повећали смо производњу стакла и пронашли додатне произвођаче затварача“, рекао је портпарол компаније „Њуел брендс“, у оквиру које послује „Бол“ – произвођач тегли и другог прибора за конзервирање.
Домаћа радиност против страха од несташице
Несташица није изненадила Елизабет Андрес, пројектну директорку Националног центра за конзервирање хране.
„Чини се да никада није било више људи који киселе и праве зимнице. Ове године нас много више људи зове да се распитају и информишу како да сачувају своје намирнице преко зиме, а све је већи број учесника наших виртуелних часова“, објашњава Андрес, која је и професорка на Универзитету у Џорџији.
Осим тога, велики број људи је први пут посадио баште или проширио постојеће засаде због пандемијских страхова од могућих несташица хране или жеље да не морају да одлазе у продавнице где могу да се заразе.
Универзитет у Вермонту отворио је инфо-службу која је у односу на прошлу годину примила више од 500 имејлова и позива новопечених баштована који су тражили помоћ са гајењем биљака и заштитом од штеточина.
„Јасно је да је ситуација са ковидом стимулисала људе да узгајају сопствену храну, као и да поделе са онима који немају“, истиче Лиса Чуинард, која ради у инфо-служби.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар