Аустријанци мисле да је лако бити канцелар

Грађани Аустрије сматрају да је посао политичара лак, па многи мисле да би могли добро да обављају посао канцелара или посланика, показује истраживање јавног мњења Института „Маркет“.

Чак 73 одсто Аустријанаца изјавило је да би могло да обавља посао одборника, а такво мишљење више имају становници градова него малих општина, у којима свако сваког познаје. Самопоуздање у вези с тим је веће код мушкараца него код жена, као и код млађих у односу на старије.

„Присталице Народне партије и Зелених су самокритичније од осталих“, навео је аутор студије Давид Пфархофер.

Тако и девет одсто грађана са правом гласа за себе сматра да има довољно знања да врши функцију канцелара.

„Посао политичара млади посебно сматрају лаким, а то се види по томе што млађи ређе од искуснијих указују да би неко други тај посао боље обављао“, истиче Пфархофер.

У истраживању за бечки дневник Стандард, само 20 одсто је рекло да себе не сматра довољно добрим за функцију одборника. Такође, 64 одсто грађана сматра да је способно да обавља функцију председника радничког савета.

Четири од десет упитаних сматра се квалификованим за посао посланика у покрајинској скупштини, а 46 одсто није тог мишљења.

Исто тако, 39 одсто грађана је уверено да би могло добро да заступа бираче у парламенту, а 48 процената је мишљења да би то неко могао боље да ради од њих.

Посао градоначелника би обављало 35 одсто грађана који сматрају да би знали то да раде, а 54 одсто су мишљења да нису квалификовани за то.

Такође, 31 одсто је мишљења да довољно знају и могу да буду у Влади Аустрије, 29 одсто је уверено да има капацитете да буде у Европском парламенту, док 12 одсто сматра да би добро обављали посао председника покрајине и чак председника Аустрије.

Исто тако, девет одсто људи је уверено да може да обавља посао канцелара Аустрије и вођење владе, а међу њима је највише бирача Слободарске странке и неопредељених.

Занимљиво је да је седам одсто Аустријанаца уверено да испуњава услове за посао председника Европске комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи