Напредују етички проблематична истраживања – створени ембриони с ћелијама свиње и човека!

Научници биолошког института у Калифорнији су први пут успели да убаце људске матичне ћелије у свињске ембрионе који су се развијали четири недеље. У питању је етички осетљив експеримент, чији је циљ да се једног дана у телу животиња развијају људски органи.

Резултати истраживања тима Института за биолошке студије „Салк“ у Ла Хоји, у Калифорнији, објављени су у четвртак у ревији Сел прес (Cell - „ћелија“), а експеримент је спровођен током четири године над око 1.500 свињских ембриона, преноси данас париски Фигаро.

Хуан Карлос Исписуа Белмонте, професор тог института, каже да је наука још далеко од тога да успешно развија ткива или органе који би били довољно „људски“ да би могли да буду успешно пресађени болесним особама, али истиче да је рад његовог тима „важна прва фаза“.

Научници су у ембрионе свиња убацили веома мали проценат људских матичних ћелија у сасвим раном стадијуму – петог или шестог дана развоја – како би се избегло евентуално одбацивање унетих ћелија.

Ти „мешовити“ ембриони су потом унети у материце крмача, а истраживачи су их оставили да се развијају само четири недеље, како то захтевају амерички прописи, и могли су да уоче да су људске ћелије почеле да формирају мишићно ткиво, пре свега срчано.

Научници нису до краја извели експеримент, односно до доласка на свет прасића који би у својим телима имали људске ћелије, јер та тема покреће важна етичка питања.

У Француској је потпуно забрањено радити на таквим мешовитим ембрионима, напомиње француски дневник.

Брус Вајтлоу, професор животињске биотехнологије на Универзитету у Единбургу у Британији, оцењује да таква истраживања, у каквима он није учествовао, буде ентузијазам јер отварају пут важним помацима у области регенеративне медицине.

Професор генетике на Универзитету у Кенту Дарен Грифин, који такође није учествовао у овом истраживању, сматра да би оно требало да помогне и у бољем разумевању развоја различитих болести.

Грифин, међутим, наглашава да је важно да будућа истраживања буду спровођена потпуно транспарентно, како би се омогућили праћење експеримента и јавна дебата о њима.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи