Мађари се одужили Худинију

У Будимпешти је отворена „Кућа Худинија“. Посвећена је једном од највећих илузиониста свих времена Харију Худинију. Тај музеј, у његовом родном граду, на несвакидашњи начин излаже експонате – посетилац може и сам да се опроба у мађионичарским триковима. То је једно од најзанимљивијих новоотворених места у мађарској престоници.

Илузиониста Хари Худини прославио се по триковима ослобађања из немогућих ситуација, али се о његовом пореклу врло мало зна, па су се отварањем Худинијевог музеја његови сународници тиме адекватно одужили једном од највећих мађионичара којег свет памти.

„Кућу Худини“ у Будимском дворцу основао је мађионичар италијанско-мађарског порекла Дејвид Мерлини, коме је Худини био инспирација у каријери.

Изложена лична документа, реквизити и књиге мађионичара Ерика Вајса, јеврејског порекла, познатијег као Хари Худини, који је 1878. са својом фамилијом емигрирао у САД – разоткривају личност мађионичара који је пред илузионисте поставио нове стандарде.

„Веома је тешко бити успешан чувен и богат, а да почнете као имигрант из сиромашне земље као јеврејски дечак. Знам то по себи, пошто сам напустио Мађарску са четири године. Увек сам био поносан на своје мађарске корене, иако знам како се третирају људи који не припадају истој култури и етничкој групи. И Худини је због тога сачувао своје мађарске корене, а желео је да буде најбољи у свету и да нема никаквих препрека у остварењу свог циља“, објашњава Дејвид Мерлини, мађионичар и оснивач музеја „Худини“.

Худинијев музеј, који је пре два месеца отворен, врло брзо је постао једно од најпопуларнијих места мађарске престонице.

„Одрастао сам уз приче о Худинију и о његовом ослобађању из ланаца“, каже један туриста из Израела.

Прве представе на којима је приказивао мађионичарске вештине, Худини је извео у циркусу, где га је подучавао илузиониста Жан Еужен Робер Худини, који му је био и узор и чији је надимак и усвојио.

Посетиоци у Худинијевој кући могу да погледају и мађионичарску представу, и дугометражни филм о Худинију, који је снимљен пре две године у Мађарској, а који расветљава личност која је оставила печат у умећу артистичких вештина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи