Завела безброј мушкараца да би помогла Британији

За Бети Пек, агента обавештајне службе МИ6 под тајним именом Синтија, кажу да је тајне папире крила у неглижеима, никада није носила доњи веш, као и да је завела безброј мушкараца да би помогла Енглеској током Другог светског рата. Није било војника који је могао да јој одоли и тајне коју није могла да извуче умећем завођења.

Рођена у Америци, природна лепотица је свој таленат употребљавала у корист Велике Британије, а призната је као један од најуспешнијих шпијуна у историји.

Када је преминула 1963. године, магазин Тајм је њену неуобичајену употребу спаваће собе упоредио са Бондовим коришћењем његове „берете“.

О Бети се сада пише биографија, књига под називом Последње лаку ноћ (The Last Goodnight) Хауарда Блума, који се служи некада строго поверљивим информацијама о њеним делима.

Прича ће стићи и на велико платно, а фаворит за главну улогу тренутно је Џенифер Лоренс.

Један од тајних агената, који ју је увео у посао, једном приликом је рекао да би њено завођење „јако везало мушкарца“ уз помоћ блиставог осмеха и смарагдно-зелених очију. „Трик да се мушкарац осети као да чини цео њен свет је стари, женски трик, али она је то радила сасвим другачије“.

Тај исти тајни агент обавештајне службе МИ6 састао се са Бети готово 20 година након завршетка рата, када је она била у педесетим годинама, а њену енергију је, чак и након толико година, описао као „електричну и непоражену временом“.

Одрасла је у средњој класи, са родитељима маринцима из Минесоте, а говорило се да је од своје 14. године била веома промискуитетна.

Лепо васпитана, сталожена и врло интелигентна, имала је танку, високу фигуру у комбинацији са заносном лепотом.

Затруднела је у 19. години, 1930, али није знала ко је бебин отац. Избегла је скандал удајом за Артура Пека, британског дипломату који је био двоструко старији од Бети.

Убедио ју је да сина Тонија да на усвајање, који се родио у тренутку када је брачни пар боравио у Лондону, а касније је погинуо у Корејском рату.

Постала је британски држављанин, а један аристократски британски новинар упознао је Бети са лордом Бивербруком, који се постарао да Бети своје заводничке моћи употреби у корист државе.

За 20 фунти месечно, Бети је имала љубавнике многих националности, а реч је о војницима, официрима, ожењеним страним дипломата и другим службеницима чије би информације биле од државне користи.

Након проведене ноћи са официрима, Пекова би журно одлазила до писаће машине, док су тајне информације још увек биле свеже, а затим су се њене дојаве два пута недељно слале у Лондон.

„Правило у свакој замци је да у сасвим малим дозама крадете информације, никада да копате“, пише Блум. „Када би се мета вратила у кревет, имали бисте другу шансу. А Бетини људи су увек журили назад и назад.“

Срећа за Британију да јесу – историчари често тврде колики допринос су поједини шпијуни тих година имали, а Бети није изузетак.

Касније је тражила да је пошаљу у окупирану Европу као убицу – идеја која је узета у озбиљно разматрање, док није постало јасно да се за њене тајне радње већ чуло.

Након што је њен отуђени муж преминуо 1945. године, Бети се поново удала и живела у средњовековном дворцу у Француској. Преминула је од рака грла 1963. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи