Пиштољи Симона Боливара продати за 1,8 милиона долара

Два пиштоља која је француски маркиз Де Лафајет поклонио чувеном борцу за независност јужноамеричких земаља Симону Боливару, продата су за 1,8 милиона долара на аукцији у њујоршком „Кристију“.

Борба Симона Боливара била је за Лафајета идеал који је и сам следио у Америчком рату за независност, у којем је учествовао од 1777. до 1781. године.

Лафајет је 1825. године Боливару поклонио два пиштоља ручно израђена од злата и сребра у Версају, на којима је приказана митолошка сцена борбе Лапита и Кентаура на венчању Пиритуса и Хиподамије.

Пореклом из богате породице из Каракаса, Симон Боливар командовао је трупама које су 1813. године ослободиле Венецуелу шпанске колонијалне владавине.

Боливар је имао одлучујућу улогу и у стварању Колумбије и Боливије, која је по њему добила име, као и у борби за независност Перуа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи