Црква Христовог рођења на путу ка новом сјају

Прва фаза пројекта деликатне рестаурације Цркве Христовог рођења у Витлејему, једног од најсветијих места у хришћанству, завршена је после две године мукотрпног рада.

Пројекат су делимично финансирали Палестинци, а цркву су рестаурирали палестински и међународни експерти и то је највећа обнова тог објекта за последњих 1.600 година.

Са мозаика из времена крсташа уклоњена је прашина и сада се сијају обасјани сунчевом светлошћу која улази кроз нове прозоре. Поправке осетљивог крова и прозора су завршене и уметничком благу враћена је деликатна елеганција.

Цркву Христовог рођења која се налази у библијском граду Витлејему на Западној обали, подигла је византијска царица Јелена у четвртом веку над пећином у којој је по хришћанском веровању Девица Марија родила Исуса.

Палестинци, иако су већином муслимани, сматрају ту богомољу националним богатством и она је једно од њихових најпосећенијих туристичких места.

Палестински председник Махмуд Абас активно је учествовао у пројекту. Зиад ал-Бандак који предводи палестински Комитет задужен за обнову цркве, сматра да оно што је до сада учињено није ништа мање од револуционарног, јер први пут могу да се виде „величанствени мозаици, јединствени у свету“.

Упркос духовном значају, црква је била вековима занемарена и УНЕСКО ју је ставио на листу угрожених. До пре две године кишница је цурила кроз оштећен кров, претећи да оштети непроцењива уметничка дела.

Потом је 2013. године палестинска управа преузела вођство у финансирању реконструкције. Остатак је стигао из палестинског приватног сектора, римокатоличке, грчко-православне и јерменске цркве, као и од појединих земаља. До сада је утрошено скоро осам милиона долара.

Како наводи АП, реновирањем руководи заједнички тим инжењера, експерата за рестаурацију и радника, Палестинаца и Италијана из компаније „Пиаценти“, која је специјализована за обнову историјских места и радила је на десетини палата, у црквама и манастирима у Италији и Русији.

У последње две године, специјалисти су заменили најоштећеније древне дрвене греде на крову. Такође су поставили нове прозоре с дрвеним рамом. Први пут за скоро 1.000 година стотине плочица мозаика је ретуширано.

Вођа италијанског тима задужен за обнову мозаика Мимо Нукатоло рекао је да су постављени на крају крсташког периода и да су били у толико лошем стању да се скоро нису могли видети.

Планира се и инсталација микроклиматског система како би се контролисала сунчева светлост, температура и влажност у цркви, а такође и ново осветљење и систем за детекцију дима, рекао је Афиф Твеве, руководилац пројекта рестаурације.

Римокатоличка, грчко-православна и јерменска црква деле власништво над Црквом Христовог рођења на основу споразума из 19. века, али се једна према другој односиле са неповерењем.

Међутим, током рестаурације су сарађивале и чак допуштале експертима да се улазе у цркву у глуво доба ноћи. Пуна рестаурација ће се наставити у фазама и очекује се да ће трајати најмање још три године.

Радиће се на каменим стубовима и подним мозаицима који су тренутно покривени каменим подом. За то је потребно још 11 милиона долара, а Палестинска управа је већ покренула кампању да сакупи новац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи