Рудар Илија прославио 102. рођендан и 51 годину у пензији

Пензионисани рудар Илија Чоловић из Јелашнице код Нишке Бање који је напунио 102 године један је од најстаријих житеља Србије. Он је 102. рођендан прославио 19. новембра. Илија Чоловић је и један од пензионера са најдужим пензиским стажом од оснивања пензионог фонда у Србији јер је у пензији 51 годину.

Пореклом из Далмације, пензију је стекао радећи у рудницима широм некадашње Југославије - у Ибарским рудницима, Трепчи, Копаонику, Јелашића броду и у Јелашници, где и данас живи. У рударско окно сишао је када му је било 18 година, по узору на оца и петоро старије браће.

Чоловић је доброг здравља, а последњи пут био је код лекара пре четири године када је оперисао слепо црево.

„Не идем код лекара и не пијем никакве лекове. Зашто бих их пио кад сам здрав? Рукама могу све да радим као младић од 20 година. Једино што ме у последње време мучи је вртоглавица која ми се повремено јавља“, рекао је времешни рудар.

Илија Чоловић живи сам пошто му је овог пролећа, у 89. години умрла супруга Смиља. Не жали се на самоћу, јер га, како наводи, често обилазе син и ћерка, као и унуци и праунуци.

„Задовољан сам животом. Деца, унуци и праунуци ме поштују, цене. Они живе у Нишу, али ме стално посећују и обезбеђују ми све што треба од намирница. Са комшијама такође лепо живим, видимо се, попричамо“, додао је он.

Деда Илија, како га сви у Јелашници зову, радо се присећа свих значајних догађаја у свом животу, а најрадије прича о служењу војске у касарни „Краљ Петар“ у Цељу 1934. године.

„Пријавио сам се да будем граничар и послали су ме у Словенију. Таман сам се јавио у касарну, убили су краља Александра Карађорђевића у Марсеју. Чуо сам то од двојице наредника који су се дошаптавали у ходнику“, присећа се Илија.

По завршетку војног рока наставио је да се бави рударским послом.

„Пре рата ниси смео ни да питаш за плату или да се побуниш због лоших услова. У Ибарским рудницима су се моје колеге побуниле због малих плата, а због тога су газде целу смену закључале у окну. Држали су их испод земље десет дана без хране и воде. Када су их пустили напоље сви су били полумртви“, испричао је Илија Чоловић.

Рударски посао довео га је по завршетку Другог светског рата у рудник мрког угља у Јелашници.

Навео је да се захваљујући колеги Далматинцу оженио Смиљом која је такође била из Далмације.

Кућа у Рударској колонији у Јелашници у којој је започео заједнички живот са 13 година млађом супругом и дан-данас је његов дом. Деда Илија наводи да су за негов дуг животни век и добро здравље и у позним годинама заслужни добри гени које је наследио од мајке.

„Моја мајка је родила нас деветоро и умрла са 90 година а да никада болесна није била. Сва моја браћа и сестре који су личили на мајку доживели су такође 90 година. Отац, браћа и сестре који су личили на оца, живели су по 70 година“, рекао је Илија Чоловић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару