Читај ми!

Шекспир писао под дејством марихуане?

Британски драматург Вилијам Шекспир писао је под дејством канабиса, тврде стручњаци Универзитета Витватерсранд у Јужној Африци који су анализирали остатке глинених лула пронађених 2010. године у врту бардове куће у Стратфорду на Ејвону.

Резултати студије, објављене у часопису South African Journal of Science, указују на присуство канабиса у осам лула, док су у две друге, додуше пронађене у дворишту Шекспировог комшије, идентификовани трагови кокаина, преноси “.

Френсис Такери, један од истраживача, наводи да је Вилијам Шекспир вероватно био упознат са негативним ефектима кокаина, које је наводно у Енглеску донео славни мореполовац и гусар Френсис Дрејк, те је више волео канабис чије је конзумирање, због стимулативних својстава, у то доба било веома раширено.

Јужноафрички научници су у лулама, старим 400 година, осим канабиса и кокаина пронашли и трагове неколико врста дувана који су се користили у 17. веку.

Истраживачи су до ових налаза дошли истовременом применом гасне хроматографије и масене спектрометрије, најмодерније технике за раздвајање хемикалија.

Како би поткрепили своју тезу, научници истичу да Шекспир у свом сонету 76 говори о „трави“ (weed) као средству инспирације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи