Читај ми!

Ево зашто не можемо да побегнемо комарцима...

Желећи да сазнају да ли је ујед комараца „летња неминовност“, амерички биолози су спровели истраживање које им је открило да је мајка природа овим инсектима подарила истинске супермоћи.

Сваког лета нас дочекају спремни и жедни наше крви. Све почне несносним зујањем, после ког следи „ујед“, а заврши се неподношљивим сврабом.

Ови летећи вампири имају дар да нас излуђују, неретко нас доводећи до потпуне хистерије.

Научници са Универзитета у Вашингтону и Калифорнијског технолошког института (Caltech) задали су себи задатак да открију како комарац пронађе своју жртву.

А ако је судити по резултатима њихове студије, објављене у часопису Current Biology, још смо далеко од тога да спречимо овај крволочни сценарио који се понавља сваког лета.

Подсећања ради: уједају само женке комараца, како би могле да развију своја јаја, док су мужјаци потпуно безопасни.

Да би пронашao своју жртву, комарац користи три чула: мириса, вида и детектор топлоте.

Да би дошли до овог закључка, научници су посматрали кретање комараца у тунелу. Установили су да ове инсекте најпре привлачи угљен-диоксид (CО2) који се ослобађа са дахом животиња и људи.

Комарац може да детектује CО2 на 50 метара даљине. Када се приближи на око 17 метара од своје жртве, тада чуло вида преузима главну улогу, а када се нађе на само метар од ње, комарац користи свој детектор топлоте како би идентификовао најбољу „локацију“ за сисање крви.

„Сва чула комарца садејствују у проналажењу жртве“, објаснио је за Би-Би-Си Флорис ван Бројгел, вођа истраживања.

Налази до којих су дошли, сматрају научници, објашњавају слабу ефикасност постојећих уређаја и производа против комараца.

Да бисмо им заиста побегли, требало би да престанемо да дишемо, а то је немогуће, наводе они, али додају да би њихова студија могла да помогне у изналажењу бољих репелената.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи