Читај ми!

Љубазност порезника магична – Пољаци платили заостали порез

Златна, у овом случају љубазна реч порезника, као у пословици отвара и гвоздена врата дужника, показао је мали експеримент у Пољској - учтиво подсећање обвезника да касне са плаћањем пореза показало се скоро 40 одсто ефикасније него уобичајена оштра бирократска претња.

Порески центри у Познању и Желоној Гури на западу Пољске, у сарадњи са експертима Светске банке, тестирали су, током маја и јуна, како обична љубазност делује на пореске обвезнике, преноси Бета.

Пољацима који су дуговали порез стигло је обичном поштом, а не препоручено као што је пракса, врло љубазно писмо, без бирократских формулација и израза и без класичних претњи да ће им колико сутра на врата закуцати судски извршитељ. Једноставно, учтиво подсећање да дугују држави новац уз сасвим уопштену напомену да држава може да крене у принудну наплату.

Таква неочекивана љубазност од пореских власти изазвала је грижу савести код чак 1.058 пореских дужника који су заостали порез платили, док је ефикасност уобичајених претњи принудном наплатом натерала да намире дуг свега 708 Пољака.

Интересантно је да је златна реч порезника изазивала реакцију одмах - већина је платила пореске дугове у року од недељу дана.

„Наставићемо експеримент. Конкретни детаљи ће бити прецизирани када у септембру Светска банка заврши вредновање експеримента“, рекла је за данашњу Жечпосполиту Малгожата Шафони из пољског Министарства финансија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи