Читај ми!

Човек поново на Месецу, рударска колонија за десет година?

Људи би могли да се врате на Месец у наредној деценији и тамо изграде рударску базу, наводи се у новој студији представљеној на јучерашњем обележавању 46. годишњнице слетања „Аполо 11“ на Земљин сателит.

Истраживање, финансирано од Насе, закључује да би америчка агенција за истраживање свемира могла да спусти људе на Месец у наредних пет до седам година и направи сталну базу 10 до 12 година након тога, преноси сајт Verge.

Начин на који се предлаже постизање тог циља је онај који Наса користи у снабдевању Међународне свемирске станице - јавно-приватно партнерство са компанијама попут "Space X", "Orbital ATK" и "United Launch Alliance".

Наса би могла да тако смањи трошкове 10 пута, каже Чарлс Милер, директор компаније "NextGen" која је спровела истраживање.

Смањивање трошкова омогућило би Наси да остане у оквиру свог буџета за слање људи у свемир, који износи четири милијарде долара годишње. Рачуница у истраживању се базира на снабдевању Међународне свемирске станице.

Примера ради, "Space X" наплаћује Наси 4.750 долара фор сваком килограму пребаченом у орбиту на својим „фалкон 9“ ракетама, што је много мање од цене по килограму у „аполо“ и „спејс шатл“ програмима (46.000 и 60.000 долара).

Осим транспорта у економску рачуницу је узет у обзир и план да ће „Развијајућа лунарна архитектура“ омогућити не само боравак на Месецу, већ и експлоатацију водоника из поларног леда.

Водоник би био обрађиван, охлађен и складиштен на летелицу која би кружила око Месеца и која би могла да га испоручује на Земљу, али и да снабдева горивом свемирске бродове на путу за Марс.

Све заједно, пројекат би могао да кошта Насу 10 милијарди долара у наредних пет до седам година. Америчка агенција за истраживање свемира дала би по пет милијарди двема компанија које би морале да развију свој лунарни модул за слетање и развију комерцијално исплативи транспорт до Земљиног сателита.

Студија поставља детаљан план о свим корацима. Већ 2017. године на површину Месеца могао би да буде спуштен ровери, који би истражили најбоље позиције за експлоатацију водоника на половима током 2018. године.

Узимање узорака обављено би било током 2019. и 2020. године, а изградња сталне базе отпочела би 2021. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи