Читај ми!

Глобално отопљењe десетковаће животињски свет

Једна од 13 врста животиња биће истребљена са лица Земље због глобалног загревања, предвиђа нова студија објављена у часопису „Сајенс“.

Стање у животињском свету неће бити толико лоше у Северној Америци и Европи, јер научници прогнозирају да ће на тим континентима нестати једна од 20 врста, али ће у Јужној Америци, најтеже погођеном континенту, стопа истребљења врста порасти на 23 одсто, наводи се у часопису Сајенс (Science), преноси Бета.

Еколог Универзитета у Конектикату Марк Урбан прикупио је и анализирао 131 сродну студију о врстама, у којима су коришћени разни типови компјутерских симулација, и просечну општу стопу истребљења врста у свету утврдио на 7,9 одсто.

То је просек за све врсте и све регионе, а у обзир су узета и различита предвиђања будућих трендова емисије загађујућих индустријских гасова који изазивају загревање климе.

Урбан је навео да израчуната стопа истребљења не значи да ће све те врсте нестати, већ ће неке једноставно бити у незаустављивом паду.

Научници који нису учествовали у истраживању, сматрају да Урбанова предвиђања највероватније потцењују истинску стопу истребљења врста.

Биолози Стјуарт Пим са Универзитета Дјук и Тери Рут са Универзитета Станфорд, објашњавају да је то зато што Урбан узима у обзир само температуру, а не и друге факторе као што су пожари или интеракција међу животињама.

До краја века, према најгорем сценарију, уколико емисија угљен-диоксида настави да расте, једна од шест врста животиња ће нестати или ће бити на путу нестанка, навео је Урбан.

Према његовим речима, то је више него свеукупна стопа, јер стопа од 7,9 одсто узима у обзир неке пројекције да ће свет смањити или у најмањем случају успорити емисију угљен-диоксида.

Како сада клима постаје топлија, објаснио је Урбан, врсте животиња имају тенденцију селидбе ближе половима и на више надморске висине.

Али, неким врстама, нарочито на планинама, понестаје простора за селидбу, јер једноставно нема више места на које могу да оду да би избегле врућину. То је, наводи Урбан, као да су на острву које тоне.

Но, Пим и Урбан оцењују да је истребљење врста због глобалног отопљавања пало у засенак веће стопе истребљења коју такође изазива човек: губитка природних станишта.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару